(Galerie foto) Sute de vasluieni, la la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale
Oficialităţile judeţului, parlamentari, şefii serviciilor descentralizate, reprezentanţi ai unor structuri neguvernamentale şi cei ai partidelor politice, s-au întâlnit pe 1 Decembrie, în Centrul Civic pentru a marca Ziua Naţională a României într-un cadru festiv, alături de vasluieni. Potrivit tradiției din ultimii ani, participanților li s-au împărțit stegulețe și baloane,
Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă, apoi a continuat cu alocuţiuni ale autorităţilor judeţene şi locale.
Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a ținut să le mulțumească celor care nu au uitat de însemnătatea acestui moment istoric și au ținut să fie alături de autorități la sărbătoare, deși măsurile de anul acesta sunt mult mai restrictive.
”În această zi, mohorâtă pentru noi, dar luminoasă pentru istorie, s-a împlinit visul de veacuri al românilor de a trăi într-un singur stat, pe un teritoriu pe care îl percep ca fiind patria lor. Astăzi, jertfa, sacrificiul a celor care au luptat pentru împlinirea acestui ideal trebuie să fie prezent din nou în fața ochilor noștri, să apreciem pe toți cei care au fost implicați în această măreață bătălie, să aducem un omagiu tuturor românilor, cărturarilor și oamenilor simpli, care au făcut posibil ca visul de a trăi într-un singur stat unitar român. În condițiile speciale de anul acesta, adresez tuturor mulțumiri pentru faptul că nu ați uitat nici de această dată, dând curs invitației noastre, că sunteți români”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
”Astăzi este ziua în care s-a ridicat istoria în picioare. aducând împlinirea unui dor de veacuri a acestui neam: marea unire. Astăzi e zi de sfântă aducere aminte a celor ce au făptuit visul de veacuri al conștiinței și al sufletului românesc. Ne aflăm din nou la ceasul de suflet al acestei nații, în care trebuie să ne întărim cugetul și speranța în fața nestatorniciei acestor vremuri, să îndrăznim mai mult spre înțelegere și comuniune, să lucrăm frumos și atent pentru construcția unei arhitecturi demne de înaintașii noștri”, a spus și primarul Vasile Pavăl.
„Nu suntem români doar în ziua de 1 Decembrie, suntem români în fiecare zi a vieţii noastre şi trebuie să-i educăm pe cei din jurul nostru să respecte şi să-şi iubească ţara, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că aşa se întâmplă peste tot în lume. Nu suntem nici mai presus nici mai prejos decât alţii, dar avem ceea ce trebuie să păstrăm şi ceea ce strămoşii noştri au plătit scump cu sânge: avem o ţară de apărat, avem o limbă de cultivat şi apărat, avem o identitate culturală care ne dă unicitate şi specificitate în Europa! Dincolo de frământările cotidiene, dincolo de criza medicală în care ne aflăm, care, fără îndoială, va fi urmată de alte crize, dincolo de tulburările vieţii noastre, trebuie să ştim că pariul cu eternitatea al românilor se va face doar atunci când toţi românii vor locui din nou împreună, când toţi se vor recunoaşte în valorile şi principiile unui stat care, în virtutea trecutului, a tradiţiei, a istoriei sale, poate sta mândru şi cu fruntea sus în faţa Europei şi în faţa lumii”, a transmis prof.univ.dr. Cătălin Turliuc, din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale au continuat cu depuneri de coroane. Având în vedere contextul epidemiologic, parada militară obişnuită de 1 Decembrie nu a mai avut loc.
În cursul după-amiezii se va desfăşura un program artistic, la finalul căruia autorităţile locale vor porni iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă