[FOTO/VIDEO] Regal de datini şi obiceiuri de iarnă în Centrul Civic

Sute de vasluieni, atraşi de clinchetele de clopoţei şi de pocnetele din bici ale urătorilor, au ieşit duminică din casă  pentru a asista la spectacolul de datini şi obiceiuri de Anul Nou, prezentate în cadrul Festivalului “Datini şi Obiceiuri de iarnă”. La fel de spectaculoasă ca în fiecare an, manifestarea a reuşit să aducă zâmbete pe chipurile tuturor spectatorilor.

Duminică, 23 decembrie, în municipiul Vaslui s-a desfăşurat cea de-a XXXVI-a ediţie a Festivalului “Datini şi obiceiuri de iarnă”. Manifestarea a debutat cu o paradă a grupurilor de colindători şi urători care au evoluat apoi în Centrul Civic al oraşului. Organizatorii acţiunii au fost Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, Consiliul Judeţean Vaslui şi Primăria Vaslui. ” Au participat formaţii din 35 de comune din judeţ. Putem considera că se păstrează şi sunt încă vii obiceiurile practicate de strămoşii noştri cu secole în urmă, sărbătorile de iarnă fiind singurele care se pot bucura încă de acest avantaj. Pentru noi, organizatorii acestui eveniment, este important că formaţiile populare s-au prezentat la festival, că anul acesta am avut formaţii noi sau formaţii care au revenit cu obiceiuri specifice zonei din care provin. Am văzut că vasluienii s-au bucurat de organizarea acestui festival şi au făcut-o nu numai cei care au participat direct, dar şi cei care au văzut pe reţelele de socializare imagini şi fragmente înregistrate. Este un motiv destul de puternic să continuăm organizarea acestui festival şi în anii următori”,  a precizat Lucian Onciu, director al CJCPCT Vaslui. De remarcat că participanţilor li s-a asigurat hrana, dar li s-a acordat şi un premiu în bani.

În festival au evoluat foarte mulţi vasluieni, peste 1.000 de persoane, din toate colţurile judeţului, care au adus în faţa spectatorilor cele mai  vechi obiceiuri de iarnă din zona noastră. Este, potrivit organizatorilor, un semn că nu ne-am pierdut tradiţiile, că le respectăm şi că le ducem mai departe. Mihaela Zărnescu