Finanţele şi agricultura, pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural

Colegiul Prefectural al Judeţului Vaslui s-a reunit ȋn ședinţă ordinară joi, 23 februarie 2017, sub conducerea prefectului Isabel Bogdan.Principalele subiecte propuse pe ordinea de zi au fost legate de gradul de realizare a veniturilor bugetului general consolidate la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vaslui pentru anul 2016 și raportul cu privire la activitatea Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui pe anul trecut.

În deschidere, reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a solicitat inspectorului șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, col.Gheorghe Blagoci, detalii cu privire la evenimentul rutier produs astăzi dimineață pe raza comunei Ștefan cel Mare, unde un autoturism de tip sport a intrat în coleziune cu microbuzul școlar, în care se regăseau elevi, rezultând faptul că nu s-a impus declanșarea PLANULUI ROȘU pentru intervenții.

În prima parte a ședinţei, șeful AJFP Vaslui, Nelu Sava, a făcut o scurtă prezentare a instituției, din care reiese faptul că la sfârșitul anului trecut existau peste 144.000 de contribuabili administrați, din care 124.000 sunt persone fizice, şi peste 8.000 de firme active.  Anul trecut au fost efectuate aproape 900 de inspecții, din care jumătate au fost inopinate, valoarea sumelor suplimentare atrase fiind de peste 154.000 lei. În 215 cazuri s-au făcut sesizări penale, valoarea prejudiciului fiind de peste 56.000 lei. În 2016 au fost aplicate 217 amenzi contravenționale.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui a colectat pentru bugetul general consolidate venituri în sumă totală de 670.069 mii lei. Gradul de realizare pe anul 2016 a planului de încasări la bugetul general consolidat, stabilit şi transmis de către conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost de 108,04%, în cifre absolute înregistrându-se o depăşire cu 49.873 mii lei a programului  de încasări la bugetul general consolidat.

Ulterior, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului, Gigel Crudu, a oferit informaţii despre activităţile derulate de către instituţia pe care o reprezintă, pe parcursul ultimului an. Acesta  a precizat că la nivelul judeţului există aproape 500 de agenţi economici care exploatează o suprafaţă totală de aproape 200.000 ha, în special terenuri arabile.

În cursul anului 2016 s-au înregistrat 45 de operatori în sistemul de agricultură ecologică  pe diferite domenii de activitate ,după cum urmează : 21 operatori in sectorul vegetal cu  suprafaţa de 997,72 ha; 18 operatori în apicultură cu 3437 familii de albine; 1 operator în  flora spontană; 2 operatori cu domeniul de activitate procesare; 2 operatori  cu domeniul de activitate comerţ; 1 operator cu domeniul de activitate export.

Prefectul a cerut şi amănunte cu privire la situația hidrologică a râurilor și pâraielor din județ, ținând cont de vremea călduroasă din ultimele zile. Sorin Dumitriu, directorul adjunct al ANIF, Unitatea de Administrare Vaslui, a precizat că situația pe principalele albii de râuri este monitorizată şi în acest moment nu sunt probleme majore.

La finalul ședinţei Colegiului Prefectural, prefectul Isabel BOGDAN a ținut să-l felicite pe noul comandant al Centrului Militar Județean, lt.col.Dan Pintilie. ,

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.