Finalizarea proiectului de modernizare a spitalului Vaslui, pas important pentru alte proiecte similare

Joi, 16 martie, autorităţile judeţene au organizat conferinţa de închidere a proiectului  „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui”, proiect prin care clădirea principală a celei mai mari unităţi medicale din Vaslui a fost complet reabilitată, modernizată şi dotată cu mobilier şi aparatură medicală.  Demarat în 2010, proiectul a avut o valoare de 69, 13 de milioane de lei, din care 66,63 milioane finanţare nerambursabilă de la Guvern şi Uniunea Europeană, diferenţa constituind cofinanţarea Consiliului Judeţean Vaslui.

Lucrările efectuate au vizat reabilitarea totală corpurilor de clădire A şi B, şi parţială a corpului C,   montarea a şase lifturi noi, dotarea cu 131 de echipamente medicale şi 497 de paturi cu noptiere, dintre care 24 de paturi electrice, cu telecomandă. 122 de cadre medicale au fost instruite cu privire la utilizarea echipamentelor noi. Pe durata lucrărilor, au fost create 138 de locuri de muncă temporare. Toate acestea au dus la îmbunãţãtirea condiţiilor de spitalizare, de diagnostic şi tratament pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţã Vaslui,  care acum beneficiazã de un confort sporit, în saloane cu baie proprie, dotate cu mobilier nou şi sistem de climatizare, console medicale cu iluminat individual, sistem de avertizare sorã-bolnav. De asemenea, proiectul a contribuit la reducerea indicelui duratei medii de spitalizare de la 7,65 zile (la sfârşitul anului 2008) la 5,75 zile (în luna noiembrie 2016).

La conferinţa de închidere a proiectului, moderată de Valeriu Caragaţă, administratorul judeţului, au participat reprezentanţii Consiliului Judeţean, în frunte cu Dumitru Buzatu, preşedintele instituţiei, echipa de proiect, coordonată de Mihaela Chircu, Ana Rinder, directorul Spitalului Judeţean, Mihaela Vlada, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, reprezentanţi ai constructorilor, dar şi Mircea Gologan, subprefectul judeţului Vaslui.  Acesta a subliniat importanţa proiectului şi buna colaborare între autorităţile locale, precizând că, în calitate de beneficiar, nu poate decăt să se bucure de condiţiile create şi să spere că la Vaslui se desfăşoară acte medicale de calitate.

Ana Rinder, managerul spitalului, a ţinut să mulţumească tuturor celor implicaţi, dar şi personalului medical şi pacienţilor care au înţeles că lucrările de modernizare pot crea un anumit discomfort, precizând că proiectele de dezvoltare continuă, cu intenţia definită de a construi un ambulatoriu în curtea spitalului şi un pavilion pentru spitalizarea de zi. Potrivit acesteia, în paralel vor continua şi lucrările de modernizare a clădirii unde  funcţionează secţia de boli cronce şi cea de pneumoftiziolofie (TBC).

“Ca să realizăm acest proiect, s-a muncit foarte mult, şi toţi cei implicaţi ştiu căte eforturi s-au făcut şi ştiu şi care este motivul pentru care facem eforturi să ridicăm unitatea la un anumit standard: este prognozată construirea unui spital regional la Iaşi şi în măsura în care spitalele judeţene nu vor fi reabilitate,  dotate şi nu vor avea capacitatea să intervină şi să răspundă solicitărilor pacienţilor, noi vom supravieţui, sau nu.  Chiar dacă există mentalitatea că la Iaşi există nu ştiu ce fel de servicii, noi vrem să fim un concurent real pentru cei de acolo, chiar într-o manieră diferită de celălalte spitale. Din acest motiv  am considerat important ca şi ambientul înconjurător, mediul creat, să contribuie la bunăstarea pacienţilor. Stabilizarea medicilor constituie, deasemenea, un obiectiv important din acest plan, motiv pentru care am prevăzut în buget sume pentru achiziţionarea de locuinţe. Desigur că intenţiile noastre nu se opresc aici, şi vom face tot ce ne stă în putinţă ca serviciile medicale din Vaslui să fie la standarde cât mai înalte”, a afirmat Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.