Expoziții, ateliere și voie bună la a XVI-a ediție a Târgului «Ouã încondeiate. Icoane»
Ouã încondeiate, tradiţionale sau realizate cu cearã în relief, icoane pe lemn sau sticlã, ţesãturi, rapsozi populari. Acestea au fost ingredientele celei de-a XVI-a ediţii a Târgului «Ouã încondeiate. Icoane», organizat timp de trei zile, în Centrul Civic, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, în parteneriat cu Primãria Vaslui, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare”, Casa de Cultură ”Constantin Tănase” și cu Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
Meşteri renumiţi din zona Bucovinei, dar și din județul nostru au adus special pentru vasluieni produse şi obiecte artizanale specifice Sărbătorilor Pascale. Fie că au uimit vizitatorii cu ouã încondeiate, cu ţesături lucrate cu migală, cu diverse obiecte lucrate în lemn, împletituri din rachitã a sau icoane, meşterii populari au adus şi în acest an atmosfera Sărbătorilor Pascale în centrul oraşului. Prezentã ineditã şi de aceastã datã a „Rãzesilor de la Pogoneşti”, coordonaţi de Andrei Dumitru, care au transferat din nou atmosfera casei țărănești în foaierul Casei de Cultură, acolo unde au fost amenajate și două expoziții inedite: una de scoarțe țărănești (covoare), alta de fotografie,În paralel, la Biblioteca Judeţeană, sub îndrumarea meşterilor, mai mulţi tineri au învăţat tehnica încondeierii ouălelor. Nu a lipsit nici de această dată muzica și dansul, care i-au însoțit pe români de-a lungul vremurilor, atât în momente de tristețe, cât și în momente de bucurie. Astfel, sâmbătă, pe scena din Centrul Civic au urcat membriiAnsamblului ”Hora Vasluiului”, dar tot aici s-a desfășurat și Gala Laureaților din cadrul Festivalului Național de Folclor ”Cantec drag din plai străbun”, organizat de Casa de Cultură ”Constantin Tănase” Vaslui în perioada 19-20 aprilie. Duminică, spectacolul a fost asigurat de Primăria Vaslui, care a adus pe scenă Corala FANTASIA, coordonată de prof. Vasile Negură, Grupul vocal VERONICA și pe cântărețul de muzică folk Ion Chiriac.
„Succesul oricărei acţiuni se datorează publicului, şi noi ne considerăm mulţumiţi de prezenţa vasluienilor. Evenimentul s-a derulat în acest an în Centrul Civic, după ce în ultimii doi ani a avut loc la Silver Mall, iar alegerea noastră s-a dovedit a nu fi una rea, deoarece s-a creat un vad comercial important, foarte mulți dintre locuitorii orașului nostru fiind tentați de produsele expuse spre vânzare: ouă încondeiate, icoane, costume populare, decorațiuni din lemn. Considerăm că manifestarea reflectă tradiţiile din cele mai importante centre din Moldova, care au fost reprezentate de artiştii populari care au venit în faţă publicului cu cele mai importante şi mai frumoase simboluri ale credinţei. Și, cu siguranță, nu există perioadă mai potrivită pentru o astfel de acțiunea, ca cea premergătoare Sărbătorilor Pascale”, a spus Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.