Emoții și culoare, la CSEI ”Elisabeta Polihroniade”

Miercuri, 23 mai, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Elisabeta Polihroniade” Vaslui, a avut loc o nouă etapă din cadrul  proiectul  județean ”Integrare prin cântec și culoare”, un proiect lansat în luna decembrie 2017, care a avut ca obiectiv principal crearea unor ateliere în cadrul cărora copii cu cerințe speciale se pot exprima prin artă.

De această dată, coordonatorii proiectului au dorit să arate rezultatele obținute în cadrul atelierelor, în cadrul Târgului Expozițional ”Atelierele emoțiilor colorate”. Și indiferent de tehnica de lucru aplicată, copiii cu cerințe speciale din cadrul școlii, sub directa îndrumare a profesorilor coordonatori, au reușit să creeze lucruri cu adevărat senzaționale, care au încântat și uimit vizitatorii, în egală măsură. 

”Prin aceste ateliere, ne străduim din răsputeri să formăm și să dezvoltăm în acești copii deprinderi sănătoase ce le vor folosi în viitor, ne străduim să spargem prejudecăți și să le facem loc în societate, o societate deloc îngăduitoare și deloc educată în această privință, ne străduim să scoatem la lumină, din fiecare elev, tot ce are mai bun. Poate un talent ascuns, poate un ideal, o perspectivă, în ciuda handicapului care îl cataloghează și-l stigmatizează. Ne străduim să scoatem la lumină încrederea în sine, în forțele proprii, încrederea pierdută sau știrbită. Cu fiecare poveste a unui copil din școala noastră poți scrie o carte sau o poveste de film. În sufletele lor se ascund temeri, uneori adevărate drame, ce ar mișca orice suflet. Nu sunt înzestrați cu inteligență, dar au ceva ce numai artiștii au: sunt profunzi, reali, sensibili și frumoși pe dinăuntru. De asta sunt speciali!”, a afirmat prof. Florina Pricope, coordonatorul proiectului.

În paralel, în cadrul școlii, s-a desfășurat o conferință, urmată de un workshop, cu tema ”Repere creative în terapia ocupațională a copilului cu dizabilități”.  Alături de cadrele didactice ale școlii, la dezbateri au participat voluntari și cadre de la Liceul ”Ion Mincu” Vaslui, de la Liceul ”Ștefan Procopiu” și de la grădinița nr 18 Vaslui, precum și reprezentanți ai partenerilor din proiect:Vasile Mariciuc- vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, Monica Mustățea – inspector pentru activități extrașcolare în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, Daniela Laic- directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă  Educaţională (CJRAE) Vaslui, precum și părintele protopop Adrian Chirvasă, reprezentant al Episcopiei Hușilor. La conferință au participat și doi invitați de onoare: prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie de la Universitatea din București și lector univ. dr. Ruxandra Foloștină, expert psiholog la Universitatea București. Ambii au vorbit despre modul în care arta reflectă personalitatea,  dorințele sau suferințele copilului.

”Art terapia nu reprezintă doar a face un lucru potrivit unor reguli, ci este o stare de spirit, o creație care se adresează sufletului. În atelier copiii se simt ca acasă, simt că au valoare, că nu mai sunt stigmatizați de societate, o societate aspră, acuzatoare. Poate nici acasă nu simt că sunt în mijlocul atenției, nu simt că își pot manifesta liber sentimentele, poate că nici părinții nu au timp să-i asculte, să-i mângâie, să-i laude, să-i facă să se simtă importanți.Iar scopul proiectului nostru este tocmai de a arăta potențialul acestor copii și de a crește creșterea gradul de toleranță a comunității față de ei și de a facilita integrarea lor în comunitate”, a precizat prof. Cătălina Amarandei, directorul CSEI ”Elisabeta Polihroniade” Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.