Emil Racoviță, omagiat la Vaslui

Emil Racoviţă, unul dintre cei mai mari exploratori şi speologi a lumii, este prezent într-o expoziție fotografică, la Sala ”Arta” a muzeului vasluian, ce cuprinde imagini stereoscopice realizate de savant pe parcursul expediției „Belgica” în Antarctica și a călătoriilor de cercetare întreprinse pe coastele Mediteranei. Vernisajul expoziției a deschis seria de manifestări dedicate conferinței Emil Racoviță.

De la ora 11, în sala „Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui, a avut loc festivitatea de deschidere a sesiunii de comunicări științifice, unde directorul muzeului, Ramona Mocanu, a oferit invitaților câte o plachetă omagială, Emil Racoviță, ținând cont că în acest an se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui savant.
”Îi felicit și le mulțumesc celor de la Muzeul Județean, în an centenar, a avut o cursivitate mai mare de acțiuni, care ne dau posibilitatea să spunem că Moldova și Vaslui au fost dintotdeauna aici, iar uneori au fost ultima redută. Dacă ne gândim bine, Moldova, puțin înjumătățită, după primul război mondial, România de aici a născut, iar armata română s-a retras în Moldova și de aici a recucerit teritoriul național. Putem spune că noi suntem cei care am păstrat România. Vă mulțumesc tuturor pentru că ne aflăm aici și felicit Muzeul pentru organizarea acestui simpozion”, a spus subprefectul Mircea GOLOGAN. 

În cadrul simpozionului au susținut comunicări următorii invitați: Willy H. Versluys- President of “Belgica Society International IVZW”; Eddy Wouters- Communication Manager of the Belgica Society International IVZW, Oostende, Belgia; Olivier De Schrevel & Charlotte Rolin Jacquemyns, Ukkel, Belgia; academician prof. univ. dr. Constantin Toma, Facultatea de Biologie, Universitatea ,,Al. Ioan Cuza” Iași; conf. univ. dr. Lăcrămioara Carmen Ivănescu, Decan – Facultatea de Biologie, Universitatea ,,Al. Ioan Cuza” Iași; dr. Dumitru Murariu m. c. al Academiei Române, Directorul Institutului de Biologie al Academiei Române, București; prof. univ. emerit dr. Ionel Miron, Universitatea „Al Ioan Cuza” Iași; prof. univ.dr. Liviu Miron, Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Iași; cs II dr. Ana-Maria Stan- Muzeul Universității Babeș-Bolyai Cluj și director Florin Balan-SC Pralin SRL Cisnădie, Sibiu.
Xantus Gabor a prezentat trailerul filmului ce reface traseul parcurs de Expediția „Belgica” în Antarctica.
Manifestările vor continua a vineri, 2 noiembrie, cu o activitate cultural-artistică susținută de elevi ai școlilor din comuna Ivănești, iar de la ora 13:00, la Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui va avea loc o activitate cultural-artistică susținută de trupa de teatru a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” și elevi de la Palatul Copiilor Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.