Elevii vasluieni, instruiţi să recunoască şi să protejeze patriomoniul cultural

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vaslui au organizat în această săptămână, proiectul educaţional naţional „CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL”.

Activităţile au fost desfășurate la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, în cadrul programului intitulat „Şcoala altfel – să ştii mai multe să fii mai bun” de către poliţiştii de investigaţii criminale împreună cu reprezentanții Muzeului Județean Vaslui și Direcţiei pentru Cultură Vaslui.

La activitate au participat elevi de la Școala Generală”Constantin Parfene” Vaslui, de la Școlile generale din Pungești și Gârceni și elevi de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui.

Proiectul urmăreşte să ofere tinerilor informaţii privind tezaurul cultural naţional mobil şi să accentueze importanţa fiecărui individ în procesul de apărare a integrităţii valorilor culturale naţionale.

În cadrul acestor activități, elevii au aflat ce reprezintă patrimoniul cultural naţional, format din totalitatea bunurilor materiale care aparţin unei persoane, moştenite prin lege de la părinţi sau de la alte rude, dar şi din totalitatea bunurilor care aparţin colectivităţii şi care sunt administrate de organele statului, bunuri spirituale şi materiale strămoşeşti care aparţin întregului popor.

Poliţiştii au exemplificat bunurile care alcătuiesc patrimoniul cultural naţional mobil: bunuri cu valoare istorică, arheologică şi documentară, bunuri cu valoare artistică, bunuri cu semnificaţie etnografică, bunuri de importanţă ştiinţifică, bunuri de importanţă tehnică și le-au fost prezentate bunuri culturale recuperate de către poliţişti, cum ar fi icoane pictate pe sticlă şi pe lemn, brăţări dacice, monede dacice din aur, tablouri, bunuri arheologice.

Discuţiile au pus în evidenţă faptul că protejarea patrimoniului cultural este un proces continuu, individual şi colectiv, care presupune: păstrarea şi conservarea bunurilor culturale materiale atât de furt, vandalism, distrugere şi degradare, cât şi de consecinţele dezastrelor naturale, dar şi punerea în valoare şi popularizarea bunurilor culturale.

Elevii au aflat care sunt măsurile pe care fiecare proprietar ar trebui să le ia în cazul în care deţine bunuri de patrimoniu. Cea mai importantă măsură se referă la protejarea integrităţii bunului cultural mobil aflat în patrimoniul său, deoarece acest obiect reprezintă o parte a tezaurului cultural naţional, o proprietate comună a poporului, o parte a identităţii culturale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.