Dr. Mircea Zavate, găsit astăzi decedat în casă

Astăzi, la primele ore ale dimineții, unul dintre cei mai renumiți doctori din Vaslui, medicul chirurg Dan Mircea Zavate, a fost găsit decedat în casă. Medicul era cunoscut cu afecțiuni cardiace, dar și cu o formă de neoplasm, colegii săi dovedindu-se neputincioși în fața afecțiunilor de care suferea ”Mirciulică”, așa cum îl alintau unii.

În vârstă de 67 de ani, dr. Zavate a slujit pe altarul medicinei vasluiene peste 30 de ani. A  fost, ani la rând, șeful Secției de Chirurgie Generală, unde s-a zbătut să ridice mereu standardele de calitate, pentru scurt timp a deținut funcția de director al spitalului, după care, ani la rând, a deținut funția de președinte al Colegiului Medicilor Vaslui și membru în Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din România, apărând interesele colegilor și a breslei din care, cu mândrie, a făcut parte. 

Decesul medicului nu a fost o surpriză pentru nimeni, în contextul în care starea medicului s-a degradat vizibil după ieșirea la pensie, în

Astăzi, la ora 9.14, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui anunțau că au fost solicitați pentru deblocarea unei uși, în zona Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, în centrul orașului. În urma intervenției, în locuință au găsit un bărbat decedat. Era vorba de dr. Mircea Zavate, unul dintre cei mai cunoscuți și mai controversați medici vasluieni,  mai ales datorită stilului său direct, de a spune lucrurilor pe nume. Cei care l-au cunoscut, colegi, colaboratori, pacienți, au avut ocazia să-i descopere bunătatea, umorul și, nu în ultimul rând, profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul timpului.

Colgii de la Spitalul Județean de Urgență au fost primii care au reacționat, printr-un mesaj lansat pe rețelele de socializare. Îl redăm și noi, integral:

IN MEMORIAM
Dl. Dr. Dan MIRCEA ZAVATE: 27.04.1951- 08.08.2018

Suntem iarasi in doliu… aripa mortii a invaluit din nou spitalul nostru. Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE a plecat dintre noi. Este mult, mult prea mult pentru noi, care am avut privilegiul sa-l cunoastem pe reputatul profesionist Dan Mircea ZAVATE. Pentru a intelege ce a reprezentat Dr. Dan Mircea ZAVATE pentru pacienti cat si pentru spitalul nostru, sunt obligatorii cateva repere biografice. S-a nascut la Iasi, la 27 aprilie 1951, fiind fiul distinsului medic pneumoftiziolog Theodor ZAVATE. Studiile primare, gimnaziale si liceale le-a efectuat in Husi. Intre 1971- 1977 a frecventat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Mentori i-au fost mari personalitati ale invatamantului medical romanesc, dintre care amintim: prof. dr. Gheorghe CHIPAIL, prof. dr. Ion IANCU, prof. dr. Constantin DOLINESCU, prof. dr. Constantin I. NEGOITA, s.a. In calitate de medic rezident in chirurgie generala a trecut prin faimoasa ,,scoala” de chirurgie a Spitalului ,, Dr. I. Cantacuzino” din Bucuresti, in perioada 1979- 1982, sub indrumarea prof.dr. Alexandru PRISCU.
Din 1982 destinul dr. Dan Mircea ZAVATE a fost legat nemijlocit de sectia Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean Vaslui. Inca din primii ani de activitate s-a impus in randul colegilor, dar si al pacientilor prin competenta dovedita la interventiile chirurgicale efectuate. Aria competentelor profesionale s-a largit prin aprofundarea unor cursuri de specialitate in: chirurgie toracica, chirurgie cardio- vasculara, chirurgie plastica. Conectat la tot ce este nou in domeniul procedurilor chirurgicale a sesizat si apreciat la adevarata valoare avantajele laparoscopiei, facand demersurile necesare pentru utilizarea acestei tehnici. Intre 1991- 2014 a fost seful sectiei Chirugie Generala. In aceasta calitate a fost intens preocupat pentru dotarea sectiei cu aparatura performanta. A condus Spitalul Judetean intre anii 1998-2001. O perioada complicata pentru sistemul medical romanesc. Avandu-l la timona pe Dr. Dan Mircea ZAVATE, corabia spitalului a reusit sa navigheze cu succes pe o mare destul de agitata, cu valuri mari. Corabia s-a aplecat, a luat apa, dar sub conducerea priceputa a ,, capitanului” Dan Mircea ZAVATE nu a esuat in ,, bancurile de nisip” ale tranzitiei, reusind in final sa acosteze la tarm. Pentru dr. Dan Mircea ZAVATE a fost inca o misiune indeplinita. Calitatile profesionale, manageriale si nu in ultimul rand umane i-au fost recunoscute prin alegerea Domniei Sale in forurile de conducere ale Colegiului Medicilor din Romania: secretar intre 1996-1999 si membru in consiliul national de jurisdictie si litigii. Din 2004- 2017 a fost ales de catre colegii presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, filiala Vaslui.
Cand vorbim despre cel care a fost Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE ne gandim instantaneu la competenta, bunatate, generozitate, disponibilitate. Fiecare dintre acestea si toate la un loc i-au fost recunoscute de toti cei care l-au cunoscut fie ca vorbim de pacienti, medici, colaboratori, autoritati locale si nationale. Pentru pacienti a fost un doctor priceput si plin de omenie. Pentru colegi a fost un om disponibil si generos, impartasindu-le din experienta profesionala si umana. Pentru colaboratori a fost un conducator corect si echilibrat, intelegandu-le si incercand sa rezolve, in masura posibilitatilor, problemele care-i erau aduse la cunostinta. Pentru autoritatile locale a un partener plin de franchete, care nu a ezitat sa puna pe tapet problemele grave cu care se confrunta, in particular, spitalul si, in general, sistemul medical romanesc. Deviza dupa care se ghida: ,, Daca sanatate nu e, nimic nu e…”
Uneori, cuvintele nu sunt suficient de expresive pentru a putea reda durerea, mahnirea, tristetea pe care le traim cu totii in aceste momente.
Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE va ramane vesnic in amintirea noastra.
In aceste clipe de imensa suferinta, suntem alaturi de familia indurerata si indoliata, asigurand-o de totalul nostru sprijin si intreaga noastra compasiune, pentru depasirea acestei tragedii.
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!
Conducerea si colectivul SJU Vaslui

One thought on “Dr. Mircea Zavate, găsit astăzi decedat în casă

  • 24 august 2018 la 11:52
    Permalink

    Mirciulica NU avea nici o forma de neoplasm fapt dovedit la necropsie !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.