Directorii de cămine culturale din judeţ, într-o deplasare metodică în Bucovina

Peste 20 de directori de cămin sau  centru cultural din judeţul Vaslui vor participa luni, 21 octombrie, la ateliere de confecţionat măşti populare şi de cusut, pentru ca de marţi  să plece, pentru două zile, într-o  deplasare organizată în Bucovina, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui . Itinerariul  cuprinde vizite la Muzeul Obiceiurilor Populare (Gura Humorului), Muzeul Arta Lemnului (Câmpulung Moldovenesc), Muzeu Oului (Vama), Muzeul Satului Bucovinean (Suceava).

Una din sarcinile CJCPCT Vaslui este să acorde sprijin metodologic directorilor de aşezăminte culturale din judeţ. În această categorie intră atât căminele culturale, centrele culturale şi casele de cultură, cu excepţia celor din Vaslui şi din Bârlad, care îşi desfăşoară activitatea sub Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România. Luni, participanţii vor putea să ia parte la două ateliere: un atelier de confecţionat măşti populare, susţinut chiar de unul dintre ei, de directorul Gheorghe Onofrei de la Todireşti, şi un atelier de cusături, susţinut de Adriana Ailioaei şi de Rodica Bulboacă, din Laza. Imediat în următoarele două zile, pe 22 şi pe 23 octombrie, organizăm o deplasare în Bucovina, pentru ca toţi cei prezenţi să vadă modele de bună practică, să se poată inspira. Pentru că acesta este obiectivul pentru care noi organizăm această deplasare. Ne-am propus ca în fiecare an să oferim repere, în dorinţa noastră de a crea un stimul suplimentar, pentru ca cei care coordonează activităţile culturale din judeţ să deruleye proiecte de calitate”, ne+a precizat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui

Aceasta nu este prima iniţiativă de acest gen a CJCPCT Vaslui. În 2017, directorii de cămine culturale au fost la Târgu Neamţ, unde au văzut la faţa locului care este ideea confecţionării costumelor populare de la Asociaţia “Nemţeanca”, iar în 2018 a fost organizată o deplasare la Chişinău, unde, printre altele,  s-a vizitat şi Muzeul de Artă şi Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” Chişinău.