Deputatul Daniel Olteanu: “Se aplică axioma ministrului Tranporturilor și în Moldova, în județul Vaslui?”

Deputatul ALDE Daniel Olteanu reacționează ca urmare a estimărilor făcute recent de ministrul Transporturilor, estimări potrivit cărora anul 2020 le va aduce românilor peste 120 noi kilometri de șosele de mare viteză. Olteanu susține că, în condițiile în care aceste previziuni „foarte optimiste” se referă, în majoritate, la proiecte de mare infrastructură din Vestul țării, locuitorii din întreaga regiune a Moldovei sunt puși din nou pe lista de așteptare.

«Aflu că ministrul Transporturilor vorbește, mai nou, despre o axiomă pe cât de adevărată, pe atât de puțin aplicată în ceea ce privește Moldova și, în special, județul Vaslui. Mai exact, domnul ministru spune că “O infrastructură dezvoltată înseamnă o economie dezvoltată și înseamnă cetățeni mulțumiți”. Cu toate acestea, planurile foarte optimiste pentru anul în curs, la nivel național, planuri care vizează inaugurarea a nu mai puțin de 120 kilometri de drumuri de mare viteză, exclud aproximativ 5 milioane de români. Mă refer aici la locuitorii din toate județele Moldovei, cărora șefii de la Transporturi, în loc să le asigure șantiere în lucru și proiecte în compensație, așa cum ar fi normal după zeci de ani în care zona din stânga Siretului s-a aflat pe listele de așteptare, le propun din nou… să aștepte! Vreau să îi transmit domnului ministru Bode că axiomele, fie ele și unanim acceptate, nu țin loc de mari investiții in infrastructura din Moldova și că simpla lor invocare nu aduce nicio mulțumire locuitorilor din această regiune.”, a spus Daniel Olteanu.

Deputatul ALDE a atenționat că orice Guvern care nu face o prioritate din atenuarea dezechilibrelor regionale și nu acționează cu măsuri concrete în această direcție, devine complice la izolarea Moldovei și la depopularea regiunii.

«Mă bucur și e de apreciat că, la nivel de minister, există o analiză pe fiecare obiectiv major de infrastructură din țară, însă mi-aș dori să remarc aceeași mobilizare de la centru pentru proiectele din regiunea Moldovei, aflate în diferite etape de lucru, în majoritate doar pe hârtie. Marea infrastructură din Moldova nu e un subiect despre care să mai putem discuta în termeni de “șansă”, ci de “certitudine”, iar eu sper ca anul 2020 să ne aducă și nouă, moldovenilor, certitudinea că putem recupera decalajele de dezvoltare care ne separă de restul țării, în primul rând la acest capitol. A pune în așteptare obiectivele de investiții din Moldova ori a aloca fonduri insuficiente pentru acestea înseamnă a alimenta riscul ca regiunea să devină și mai izolată din punct de vedere economic, și mai depopulată. Nicio guvernare nu are voie să mai ignore această realitate!», a mai spus deputatul Daniel Olteanu.