”De Ce Să Votez?” – Ediția a IV-a

Alegerile se apropie. Te-ai întrebat de ce să votezi la europarlamentare? Nu știi dacă candidații te reprezintă? Atunci vino pe 25 aprilie, la Palatul Culturii, la cea mai mare dezbatere nonpartizană din țară, să afli răspunsurile candidaților la întrebările pe care tu, familia sau prietenii tăi le aveți!

Anul 2024 este an electoral. Cele patru ture de alegeri reprezintă momente cruciale pentru viitorul țării. Momente în care tu, în calitate de cetățean, îți poți face părerea auzită prin vot.

Cu ocazia alegerilor europarlamentare, De Ce Să Votez? Ediția a IV-a vine în sprijinul informării cetățenilor de toate vârstele și de pretutindeni, spre a încuraja implicarea lor în procesul electoral, prin promovarea dialogului între societatea civilă și liderii politici ai acesteia. Dezbaterea se va ține între actorii principali existenți pe scena electorală actuală, din întreg spectrul politic, și va fi moderată de Lucian Bălănuță, jurnalist și profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

De ce alegerile europarlamentare?

Statisticile referitoare la prezența la vot din anii precedenți dovedesc faptul că românii au uitat de importanța votului și impactul pe care acesta îl poate avea în societate.

Prezența românilor cu drept de vot la europarlamentarele din 2019 a fost de 51,2%, puțin peste media Uniunii Europene de 50,66%, însă mult sub a altor state, precum Belgia (88,47%) sau Germania (61,38%).

Au fost remarcate și discrepanțe între media națională și anumite categorii sociale, precum tinerii cu vârstele cuprinse între 18-24 de ani (43%) și mediul rural (42%).

Și în regiunea Moldovei prezența la vot a fost mult sub media națională: Iași (43,75%), Neamț (43,6%), Vaslui (34,79%), Suceava (42,46%), Bacău (43,19%), Botoșani (39,72%). Asta ne-a determinat, ca organizatori, să aducem candidații mai aproape de cetățeni organizând dezbaterea la Iași!

Cine suntem noi și de ce facem asta?

Asociația pentru Dezvoltare Umană Iași este o organizație născută din nevoia de a aduce oamenii mai aproape unii de alții, de a educa societatea civilă în spiritul atingerii binelui comun.

Ca parte integrantă a unei mișcări civice extinse, membrii Asociației caută să transpună prin acțiunile lor esența valorilor după care se ghidează: încredere, asumare și pasiune. Încredere necondiționată în esența profundă a ființei umane și a potențialului acesteia de modelare a lumii de mâine; asumare reală atât în spirit, cât și în fapt, a misiunii alese, depunerea de muncă și sacrificii în atingerea idealurilor noastre; pasiune pentru creație, care alimentează fiecare acțiune întreprinsă; toate acestea ne ghidează zi de zi, în fiecare dintre proiectele pe care le desfășurăm.

Nu este prima dată când facem asta…

Asociația pentru Dezvoltare Umană Iași a organizat prima dată De Ce Să Votez? în anul 2020, mai exact în septembrie. Astfel, am organizat la Iași o conferință ce avea în prim-plan candidații la alegerile locale. Însă, nu ne-am oprit aici, iar în iarna aceluiași an, în preajma alegerilor parlamentare, am organizat dezbateri în alte 6 orașe din regiunea Moldovei: Iași, Roman, Vaslui, Bacău, Suceava, Câmpulung și Botoșani.

Anul acesta, revenim cum o nouă ediție a dezbaterii, cu ocazia alegerilor europarlamentare, pe 25 aprilie, ora 16:00, la Palatul Culturii din Iași.

Care sunt obiectivele De Ce Să Votez?

De Ce Să Votez? este startul unui dialog fără precedent, pragmatic, sustenabil și de durată pentru alegători și pentru viitorii aleși deopotrivă, spre binele comun al României.

  • Informarea în privința procesului decizional și al cadrului legislativ în cadrul Parlamentului European.
  • Înțelegerea felului în care politicile Uniunii și în special deciziile Parlamentului European influențează statul și cetățeanul român.
  • Stimularea participării la vot a cetățenilor la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie 2024.
  • Conectarea candidaților la realitatea cotidiană a cetățenilor.

Cum participi?

Pentru mai multe detalii, puteți urmări evenimentul pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ADU.Romania?locale=ro_RO sau de Instagram: https://www.instagram.com/adu.ong/.

Intrarea este liberă! Înscrierile s-au deschis și se fac pe platforma online iabilet.ro și în rețeaua iabilet până pe 19 aprilie: https://www.iabilet.ro/bilete-iasi-de-ce-sa-votez-europarlamentare-2024-96638/

De asemenea, nu ezitați să ne contactați la adresa de e-mail: contact@dezvoltareumana.org.

One thought on “”De Ce Să Votez?” – Ediția a IV-a

Comentariile sunt închise.