„De 19 ani – împreună pe piața muncii”

În aceasta saptamână Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui (AJOFM) sărbătorește sub sloganul „De 19 ani – împreună pe piața muncii” împlinirea unui nou an de activitate, alături de celălalte agenții din țară care sunt reunite sub umbrela Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Sunt 19 ani în care instituţia noastră s-a transformat, a evoluat şi a acumulat o experienţă bogată, deosebit de important în acest proces fiind sprijinul acordat de Uniunea Europeană şi schimbul de bune practici cu instituţiile similare din state membre UE.

De-a lungul timpului, ANOFM a schimbat abordarea problematicilor pieţei forţei de muncă transformându-se dintr-o instituție care se ocupa cu plata drepturilor bănești ale șomerilor, într-un furnizor de servicii ce au drept scop facilitarea accesului pe piața forței de muncă a unui număr cât mai mare de persoane. Pentru a veni în sprijinul clienților noștri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori, au fost incluse noi modalități de relaționare prin simplificarea diferitelor proceduri de înregistrare, de obținere a stimulentelor financiare și a subvențiilor. Modernizarea instituţiei, adaptarea serviciilor oferite beneficiarilor noştri la cerinţele concrete ale pieţei muncii, precum şi facilitarea accesului acestora la informaţie au continuat şi în acest an, prin implicarea instituţiei noastre în proiectarea viitoarelor acţiuni ce vor beneficia în anii următori de finanţare europeană.

Am acordat o deosebită atenţie îndeplinirii obiectivelor majore stabilite prin Strategia Europa 2020, respectiv: creşterea ocupării forţei de muncă (prin diminuarea şomajului, în special a şomajului de lungă durată, a şomajului în rândul tinerilor şi al altor categorii de persoane care întâmpină dificultăţi de integrare pe piaţa muncii). Demn de menţionat este faptul că  în acest an rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 70,5%, depășind ținta națională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020 cu 0,5 puncte procentuale.

Printre alte realizări ale acestui an doresc să menționez acordarea unor noi măsuri privind stimularea ocupării forței de muncă, rezultate în urma implicării susținute a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale și cooperării cu partenerii sociali. Implementarea măsurilor active oferite de Serviciul Public de Ocupare au adus noi locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile (tineri NEET, șomeri de lungă durată, persoane cu dizabilități, familii monoparentale, persoane peste 45 ani) şi vor ajuta la reducerea disparităţilor economice dintre regiunile ţării noastre.

Şi în acest an tinerii au beneficiat de o atenţie deosebită, eforturile noastre concentrându-se pe încurajarea acestora să se adreseze specialiştilor noştri pentru a le oferi o şansă concretă de a se integra în câmpul muncii. În acelaşi context, angajatorii au fost îndrumaţi să acceseze subvenţiile destinate uceniciei şi stagiaturii, oferind astfel tinerilor şansa unui start în viaţa profesională mult mai facil.- a declarat Cristina Barbu – Președinte ANOFM.

AJOFM Vaslui a urmărit pe tot parcursul acestor 19 ani creșterea în mod real al gradului de ocupare a populației active și implicit de diminuare a șomajului.

Cu prilejul aniversãrii a 19 ani de activitate ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncã, AJOFM Vaslui invitã la sediile sale, din Vaslui, Bârlad, Husi, pe toti cei interesați, în special elevi ți studenți, acestia având astfel prilejul de a afla informații utile pentru dezvoltarea lor profesionalã, în sensul facilitãrii accesului pe piata forței de muncã. Evenimentul are drept scop popularizarea serviciilor specifice oferite de Agenția de Ocupare, în special informare si consiliere, mediere, burse ale locurilor de muncã, formare profesionalã etc. De asemenea, se oferã servicii de informare privind protectia cetãtenilor români care lucreazã în strãinãtate si posibilitatea de a gãsi un loc de muncã în spatiul economic european EURES.

„Cei 19 ani care au trecut au reprezentat pietre de temelie pentru AJOFM Vaslui care va înfrunta noile provocări ce vor apărea pe piața muncii, sub deviza: „FII ACTIV!”, cu pasiune, muncă, perseverență și dedicație, fiind și pe viitor: „ÎN SLIJBA CETĂȚEANULUI”. La ceas aniversar, ne propunem sã fim mai eficienți și mai competitivi, într-un context economic international tot mai complicat și dificil de anticipat. Așa cum am demonstrat de-a lungul anilor, cu respect și recunostintã pentru toti angajatorii, colaboratorii, partenerii, vã asigurãm în continuare de întreaga noastrã disponibilitate si vã multumim pentru încrederea acordatã”, a mai spus Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.