Dansul popular, marele câștigător al ”Ritmurilor Tinereții”

Sute de copii și adolescenți au urcat  vineri și sâmbătă, (17-18 mai), pe scena Casei de Cultură ”Constantin Tănase” Vaslui, în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului -concurs de dans şi gimnastică “Ritmurile Tinereţii”, organzat de instituția gazdă, în parteneriat cu Primăria Municipiului Vaslui și Inspectoratul Şcolar Judeţean. Veniți din școlile și grădinițele din oraș, sau de la unitățile de învățământ din cele mai îndepârtate comune ale județului, concurentii  și-au arătat măiestria  individual, în perechi, în grupuri, formatii sau ansambluri de dansuri,  în ritmuri de gimnasticã (aerobicã, artisticã, ritmicã, piramide, mânuiri obiecte, majorete), dans modern (sportiv, latino, breack dance), dans popular (contemporan, stilizat, din dansul popoarelor, fantezii coregrafice), dans cu temã, clasic, balet sau jocuri muzicale. Juriul, format din profesioniști în domeniu, a avut o sarcină dificilă, ușurată doar de numărul mare de premii oferite și în acest an de organizatori.

”Din păcate, în acest an numărul concurenților a fost ceva mai mic decât în anii trecuți, înregistrându-se o prezență redusă în rândul grădinițelor, comparativ cu clasele I-IV și V-VIII. În schimb am avut o competiție de calitate înaltă, cu ansambluri de copii foarte bine pregătite. Juriul a deliberat pe stiluri de dans, la fiecare categorie de vârstă. Am avut și surpriza unor concurenți din Iași și Chișinău, Marele Trofeu fiind revendicat de Ansamblul de dansuri ”Lozioara”, Chișinău, coordonat de prof. Sergiu Guțu. Pentru toate categoriile de dans se vor acorda diplome, premiile I, II și III, mențiuni, dar și 25 de trofee. S-au remarcat, la dans popular,  gruprile de dans de la Școala nr 5 Vaslui, cele de la Iași și Chișinău, dar și ansamblul din comuna Ștefan cel Mare. La dans modern, s-au evedențiat școlile 5, 6 și 9, din Vaslui, dar și copii de la Școala Muntenii de Jos, coordonați de prof. Gabriela Andrieș, majoretele de la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, precum și formațiile de dans de la cele două școli speciale din Vaslui”, ne-a precizat prof. Ioana Ianul, președințele juriului din care au mai făcut parte prof. Iulia Dohotaru, prof. Luminița Mihaela Vârlan, coregraful Gheorghe Ilașcu și prof. Gina Radu, reprezentant al ISJ Vaslui.

”Spre marea mea bucurie, în acest an am constat o renaștere a dansului popular autentic, și când spun asta mă gândesc atât la  muzică și pași de dans, cât și la costume. Felicitări profesorilor coordonatori, dar și părinților  fără a căror implicare nu s-ar putea realiza acest lucru”, a spus coregraful Gheorghe Ilașcu.

„Este imposibil să distingi dintre toţi aceşti micuţi care-şi pun sufletul pe scenă, pe cei mai buni. Pentru că toţi au fost foarte buni. Ne-am străduit să organizăm un spectacol de o ținută înaltă, copii s-au mobilizat pentru a participa la acest concurs, şi nu pot decât să îi felicit pe educatori, învăţători şi profesori pentru toată munca depusă. Am avut bucuria să avem la această ediție, dacă nu o participare numeroasă, cel puțin evoluţii de o calitate deosebită. Ar fi nedrept să oferi doar câteva premii și, oricum, toți cei care au urcat pe scenă sunt câștigători”, ne-a spus Ionel Bordeianu, directorul Casa de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui