Claxonatul excesiv i-a “ars” pe patru vasluieni la buzunare

La sfârșit de săptămână, polițiștii Biroului Rutier Vaslui au desfășurat o acțiune de monitorizare în trafic, în vederea identificării tuturor celor care nu respectă normele rutiere, în special cele referitoare la semnalele conducătorilor auto.

Polițiștii au recomandat conducătorilor auto să nu claxoneze în mod abuziv, astfel încât să nu tulbure liniștea locuitorilor municipiului Vaslui. La recomandările adresate în trafic, unii conducători auto au fost receptivi și și-au însușit prevederile legale. Au fost întocmite însă și procese-verbale de sancționare pentru 4 conducători auto care nu au respectat regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră.

Ca autoritate a statului care are menirea de a veghea la respectarea normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, Poliţia Rutieră va depune    în continuare toate eforturile pentru întronarea respectului faţă de lege, cu fermitate şi deplină consideraţie faţă de participantul la trafic.

Poliţia reaminteşte faptul că în conformitate cu prevederile Codului Rutier, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă), respectiv 500-625 lei.

De asemenea, Hotărârea nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede faptul că unui conducătorul de autovehicul i se interzice să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră.

Astfel, mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.

Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acţiune a indicatorului “Claxonarea interzisă”.

Se exceptează de la prevederile menționate:

  • conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
  • conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.