Chirurgul Mircea Zavate a fost condus astăzi pe ultimul drum. Dumnezeu să te odihnească doctore!

Sâmbătă, 11 august. Secția de Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui te întâmpină cu o liniște nefirească. În camera de gardă a medicilor se află doar o asistentă. Scaunul unde de obicei îl căutam cu privirea pe dr. Zavate era gol. Acolo îl întâlnisem și prima dată, în urmă cu 20 de ani, la începutul carierei mele de om de presă. A zâmbit atunci pe sub mustață: ”Dacă vrei să scrii despre doctori și spital, atunci trebuie să vezi ce vedem noi zi de zi, ca să înțegi…”Și am stat ore întregi în spital și am descoperit că dincolo de ”armura” arborată de chirurg se ascundea un om plin de pasiune pentru munca lui, cu dragoste și înțelegere pentru pacienți, cu respect pentru munca colegilor și mândru de generația tânără, de care s-a înconjurat cu dorința ca asistența medicală din secție să se desfășoare în ritm cu toate noile cuceriri ale medicinei moderne. Acum, doctorul Zavate nu mai este! Pe masă, dar și pe hol, la intrarea în secție, în semn de omagiu, colegii i-au așezat portretul,  flori și au aprins lumânări.

Astăzi, angajații Secției de Chirurgie, alături de rude, prieteni și cadre medicale din alte secții, oamenii care l-au cunoscut, iubit și respectat pe omul și profesionistul Mircea Zavate, s-au reunit la biserica din curtea spitalului, acolo unde a fost depus trupul neînsuflețit al acestuia, pentru a-l conduce pe ultimul drum. Slujba de înmormântare a fost ținută de preotul paroh al bisericii și de părintele Constantin Mogoș, de la Biserica ”Sf Ioan” din Vaslui. ”Am avut privilegiul de a-l cunoaște pe dr Dan Mircea Zavate și de vorbi cu dumnealui ceva mai mult. A fost un om pentru care spitalul a fost a doua casă, care și-a pus viața în slujba salvării altor vieți. Îmi amintesc chiar că spunea că medicii sunt doar unealta prin care Dumnezeu le mai acordă o șansă oamenilor”, a spus pr. Constantin Mogoș.

”Timp de 23 de ani dr Mircea Zavate a condus Secția de Chirurgie, pe care a preluat-o într-un moment în care a putut să dea frâu liber talentului său de chirurg, asumându-și responsabilități pentru cazuri dificile, cărora le-a dat o șansă la viață. Medicina înseamnă și rigoare, dar și curaj în a aborda astfel de cazuri, la care încerci imposibilul, iar el era medicul care avea încredere în forțele sale și nu pregeta să își asume responsabilități.  Ca șef de secție a stimulat și încurajat medicii specialiști chirurgi care s-au prezentat la post, a militat pentru abordarea tehnicilor laparoscopice moderne, a avut o relație principială cu toți colegii. (…) A fost un luptător pentru drepturile medicilor, un critic permanent al sistemului sanitar care a funcționat întodeauna cu jumătăți de măsură, cu reforme niciodată finalizate, cu acte normative care nu țineau cont de realitățile din teritoriu. A făcut-o vehement sau cu umor, dar cu toate mijloacele care le-a avut la dispozițe.  Cred cu tărie că a încercat pe tot parcursul ieții sale să își îndeplinească misiunea pentru care s-a format, a muncit, s-a luptat, s-a sacrificat. Lipsa sa din spital s-a făcut resimțită și a lăsat un loc gol în inima tuturor celor care i-au cunoscut și sensibilitățile și slăbiciunile”, a spus dr. Lelia Croitoru, directorul medical al spitalului, neuitând să menționeze și celelalte merite pe care le-a avut dr Zavate în calitate de director al spitalului, pedagog, membru în diverse comisii, precum și ca președinte al Colegiului Medicilor.

”E greu să spui ceva acum, pentru că sentimentul este de o mare și imensă durere. Iar asta se simte, nu se spune”-dr. Ovidiu Pavel.

”Ce pot să spun despre doctorul Zavate?! Pentru mine este o pierdere imensă, pentru că orice aș spune este la superlativ. A fost un coleg minunat, un prieten devotat, un profesionist dedicat meseriei lui, un om bun”-dr Carmena Piseru, șeful UPU-SMURD Vaslui

”Ceea ce se întâmplî astăzi este cumva emblematic pentru toți cei care suntem aici. Îți petreci viața încercând să salvezi vieți, îți petrecem zile și nopți în spital, uneori în detrimentul familiei, cu un consum fizic și psihic imens. Și, la un moment dat, atunci când tu ai nevoie de ajutor, constați că nimeni nu te poate ajuta”- dr. Emanuel Toma, șeful Secției de Chirurgie.

”A fost un om cum rar întâlnești. Ieșise  la pensie dar, de ziua lui, l-am sunat să îi spunem ”La mulți ani!” și pentru că îi pregătisem o surpriză, l-am rugat să treacă pe la spital. A venit așa, ca de fiecare dată, cu prăjituri pentru toată lumea. Pentru că dincolo de aparențe, dr. Zavate a fost un om bun, cald și înțelegător cu toți cei cu care a lucrat” – asistentă

Trupul neînsuflețit al dr. Dan Mircea Zavate a fost depus la Cimitirul ”Eternitatea”, alături de tatăl său, un alt medic de prestigiu, Teodor Zavate.

Dumnezeu să te odihnească doctore!

6 comentarii la „Chirurgul Mircea Zavate a fost condus astăzi pe ultimul drum. Dumnezeu să te odihnească doctore!

 • 26 august 2018 la 07:30
  Permalink

  Nu a venit pentru ca fata mare s-a purtat ca o amanta speriata. A venit si cu paza de corp. De ce sa starnesti scandal cand stii ca asta te asteapta. A preferat sa ii ofere acestui doctor incredibil de respectat de toti o inmormantare decenta. Cum merita!

  Răspunde
 • 13 august 2018 la 12:16
  Permalink

  Fosta nevasta cu care a trait peste 20 de ani , zburdalnica Gena nu a catadicsit sa vina la inmormantare ,cred ca avea alte treburi mai importante …..

  Răspunde
  • 14 august 2018 la 08:31
   Permalink

   A avut un motiv destul de bun sa nu vina. Daca esti prost, stai acasa si nu mai comenta aiurea.

   Răspunde
   • 16 august 2018 la 13:08
    Permalink

    Si ,inseamna ca multa lume e proasta caci multi s au intrebat DE CE nu a prticipat la inmormantare !!

    Răspunde
 • 13 august 2018 la 12:14
  Permalink

  Fosta nevasta care l a alungat din casa nici la inmormantare nu a venit ….avea alte treburi se pare ….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.