Ce sunt zoonozele și cum ne ferim de ele

Animalele de companie pot avea o multitudine de beneficii, inclusiv de sănătate: compania lor ne ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului, a trigliceridelor.

Există riscul în timpul vieţuirii împreună cu animalul de companie de a contracta o zoonoză. Ce este aceasta? O zoonoză este orice boală sau infecţie transmisă în mod natural de la un animal vertebrat la om. Zoonozele pot fi de natură virală, bacteriană, parazitară sau fungică. Incidenţa zoonozelor transmise de la animalele de companie este rară, dar cu consecinţe grave dacă este captată de persoane cu risc.

În cazul zoonozelor, de multe ori nu există niciun semn sau simptom care să ateste faptul că animalul are o boală, chiar dacă ar fi una ce poate fi transmisă sau nu către om. Este important să avem în vedere care sunt factorii de risc şi să încercăm să îi evităm: igiena necorespunzătoare, dormitul împreună cu patrupedul, pupatul companionului, hrănirea animalelor cu mâncare crudă, în special carnea crudă nefiind indicată.

Cele mai frecvente zoonoze – bacteriene: campilobacterioza, bartoneloza, clamidioza, leptospiroza, salmoneloza, boli datorate virusurilor: rabia-turbarea, nici paraziții nu stau departe de oamenii care dețin un animal și nu respectă câteva reguli stricte de igienă.

Cei care deţin un animal de companie, pentru a-şi putea asigura fericirea este important să menţină sănătatea atât a animalului, cât şi pe a lor personală. Vă puteţi feri de zoonoze prin evitarea factorilor de risc şi respectarea unor reguli:

  • Spălaţi-va pe mâini cu atenţie şi frecvent, atât dumneavoastră cât şi toţi membrii familiei, în special înainte de a mânca şi după contactul cu animalul.
  • verificaţi la timp starea de sănătate a animalului şi deparazitaţi-l la timp
  • nu folosiţi fecalele animalului de companie pentru fertilizarea grădinii şi nu le depozitaţi în curte sau în grădină
  • în cazul în care aveţi copii, în special cei sub 5 ani, este important să nu îi lăsaţi nesupravegheaţi împreună cu animalul.
  • păstraţi locul de dormit şi de joacă al câinelui curate
  • evitaţi dormitul cu animalul de companie, manifestările de afecţiune ca linsul şi pupatul

Doctor Medic Veterinar Vlad Ghețu