Ce grea e viața de europarlamentar! Bârlădeanca Ramona Strugariu plânge de foame, pe facebook

Bărlădeanca Ramona Strugariu, europarlamentar ales pe lista Alianţei 2020 USR-PLUS, a stârnit un val de indignare pe Facebook, după o postare în care încearcă să arate cum munca de europarlamentar la Bruxelles este atât de grea, incat că nu ai timp să mănânci, iar când o faci, mănânci o supă și un colț de pâine.

Totuși, Ramona Strugariu,  câștigă 9.000 euro lunar ca europarlamentar, sumă la care se adaugă o  diurnă zilnică de 320 de euro pentru acoperirea costurilor cu cazarea, mesele și alte cheltuieli pentru fiecare zi în care se află la Bruxelles sau Strasbourg,  precum și până în  4.513 euro pe lună, pentru a acoperi costurile cu închirierea biroului, costurile de management, abonamente la companii de telefonie etc.

”Despre deputăție, între 2 şedințe. Aşa arată pauza de prânz, atunci când o am – adică foarte rar. Şi e cam singura masă a zilei, la mine. Zic fiindcă există oameni care cred că noi ne petrecem viața în întâlniri pe la restaurante de lux şi în cine de fițe, la Bruxelles. Nu e aşa”, a scris Ramona Strugariu pe o trețea de socializare.

Postarea a stârnit zeci de reacții negative. ” Moaaaamă, și bănuiesc că a fost și mai rău având în vedere că în timp ce sorbeați ciorbița aia vă gândeați la bătrânii din România cu 7 lei pensia și copiii care merg flămânzi la culcare și tot flămânzi o iau către școală, nu? Moamă, crecă v-o cam stat în gât pâinica aia sărăcăcioasă în timp ce vă gândeați la treaba asta, la faptul că deputații sorb ciorbiță pe salariu de mii de euro, iar alții stau pe răbdări prăjite, așa-i? Sau cel puțin așa sper eu, că v-o stat în gât sau că măcar o să vă stea de-acu înainte.

În rest, tot respectul, doamna deputat, îmi dau seama ce greu e să muncești în fotoliu, cu tocurile în picioare, și pe căldura asta, de curge și rimelul waterproof. Cu aleasă considerație sper că măcar de un concediu la țară veți avea timp, cazată undeva la o familie obișnuită care trăiește din agricultură. Poate or să vă pună să-i ajutați la strânsu fânului, că e muncă mai ușoară decât statu-n scaun fără pauză de supă. E relaxant, mai iei o pauză de iarbă verde, mai faci o poză ptr instagram, ai draqu țărani, ei o duc bine, cu job-urile lor full time pitorești și instagramabile, și dvs sunteți blocată la munci antelectuale de mare calibru și efort. Și să nu uit: ca parte din comunitatea religioasă, am să propun cât mai curând să fiți canonizată, că țineți post ostenitor, nu glumă”.

Ramon Strugariu i-a răspuns: ”1. Da, e greu sa muncesti asa. Nu din fotoliu, ca nu am, de peste tot. 16 ore pe zi, cu responsabilitatea ca reprezinti aproximativ 450 de milioane de oameni care vor legi bune si politici publice europene solide. Si sa te si pricepi la asta, nu sa stai cu ochii in tavan la sedinte si cu plasele la cumparaturi in rest.

2. Eu imi fac vacantele la tara de 40 de ani. In fiecare vara. Si am crescut acolo. Acolo imi duc si copilul, an de an, e important. Am fost si la fan, si la vie, si la lucerna, si la de toate. Fara instagram. Cu intelegerea ca asa arata lucrurile si trebuie facute, ca in orice casa. Singura am invatat si am muncit pentru rezultate si activitatea asta “intelectuala”. An de an, cu rabdare. Tata a lucrat 40 de ani in fabrica, mama a stat o jumatate de viata acasa. Noi am avut burse la facultate si am lucrat de la 19 ani, ca sa ne intretinem. Iar bani am castigat mereu dupa toata munca asta, cu sau fara deputatie. Sunt foarte impacata cu felul in care ii fac. 7 ani am lucrat si am facut voluntariat in comunitatile acelea cu copiii si batranii despre care vorbiti, apoi in diferite forme, ani la rand, pana azi, am ajutat si ajut in continuare. Nu imi sunt deloc straine, ba dimpotriva.

3. In tot timpul asta, nu am urat nimanui sa ii stea in gat nimic. Si nici nu o voi face vreodata. Nu imi sta in caracter, pur si simplu. Cred ca asta e diferenta principala dintre noi. Restul e mai putin relevant. Va doresc sa ajungeti eurodeputat. Pe munca dvs. Si sa faceti ce fac eu, in fiecare zi. Fara sa va stea in gat, e important pentru oamenii pe care ii reprezentati. Succes si o seara frumoasa”.

”Câtă muncă, ce sacrificii… mi-au dat lacrimile… nici “la Canal” nu erau oamenii atât de asupriți…
Vă dați seama, doamnă Strugariu, ce noroc pe burghezii ăia care mănâncă salam cu pâine, roșii și brânză pe ziar, în mină sau în câmp? Nerecunoscători mai sunt și românii ăștia…
“Veațza ie nedrept!”, doamnă! V-au pus pe o listă despre care v-au spus că este listă de așteptare pentru ședințe de mindfulness cu Dacian, după care v-a legat Barna și v-a trimis ca pe sclavi la Bruxelles unde munciți fără pauză, pe-o supă “chioară” la prânz și poate un codru de pâine amară… CRIMINALI!!!
Rezistați, doamnă! Salvați-ne prin jertfa dumneavoastră!”, îi scrie ironic altcineva.
”Vai, doamnă! Va mulțumim că munciți de n-aveti timp decât de-un colț de pâine și o supa chioară. Mă întreb cate zeci de mii de oameni muncesc zi lumina și nu au timp sa bea nici apă, ce să mai zicem de mâncat?! Și ei muncesc pe un salariu de rahat, nu pe 6900 de euroi. Dați impresia că v-a obligat cineva, și acum ne arătați condițiile vitrege. Nu știu ce ați dorit să arătați, dar a ieșit cum a ieșit.”, comentează un internaut.
”Eu zic să vă dați demisia, nu merită să vă îmbolnăviți pentru binele suprem al românilor! Mai bine să lucrați acasa, în România, pe salariul minim! Chiar, știți care e salariul minim?”, o sfătuiește un altul.

Văzând  comentariile primite, Ramona Strugariu a revine cu o a doua postare, în care încearcă să o justifice pe cea anterioară: ”Mi-am adus aminte de episodul de la ceva televiziuni cu “prea multă mâncare”. Postasem un prânz de la o cantină, pe pagina personală, cu mulțumiri, cred, pentru autori. Anticipez unul cu “prea puțină mâncare” şi alte chestii grețos deturnate în alte direcții. Am înțeles, un pas înțelept ar fi, poate, să nu mai mănânc deloc. Şi să nu mai comunic pe pagina personală, dacă se poate. Dar înainte de asta, cred că e important de spus: Supa asta e foarte bună. Nu e nici chioară, nici falsă, nici într-un fel. E supă. Şi pâinea la fel. Jumătate de palier mănâncă aşa ceva pe aici. Le cumpărăm de la chioşcurile de jos, când nu e vreme de cantină. E o lume normală, cu oameni normali. Atât”.

Doar că nici de data asta nu  a convins pe nimeni! iar alegătorii o teaxează fără milă:

”Smiorc smiorc, am fost scandalos de lipsita de consideratie pe internet, nu mi-am dat seama, si acum in loc sa imi cer scuze sau maxim sa tac vin sa ma smiorcai pentru ca imi atrag oamenii atentia, smiorc.
Ramona, zau, esti politician, nu artist, chiar ti se pare o idee politica buna sa nu fii de acord cu asa o larga majoritate de oameni care-ti zic ca esti beata? Chiar si daca ai avea dreptate, ceea ce n-ai, eu zic sa taci si sa-nghiti supa primordiala a internetului acuma si sa speri sa nu se viralizeze si mai mult, daca pentru sters tampenia aia esti prea mandra. In general, ca userist de dreapta, nu o arzi pe saracul, ca nu mai tine din momentul in care ti-ai ales orientarea si partidul. Sa faci pe saracul cand esti bogat e la fel de gretos ca si cand ti-ai vopsi ca alb fata in negru si apoi te-ai plange ca esti discriminat, gen.”
”Nu, doamnă, victimizarea e problema. Nu că și ce mănânci. Adusul ăla în discutie “doar o masă pe zi”…
Stați liniștită și noi la fel pățim, cu diferența că avem 1% din câștigul dumitale și, și din ăla ținem trepăduși cu pensii speciale. Apropos, când le desfințati?”
”Doamna Strugariu, uitaţi, mie personal puţin îmi pasă ce şi când mâncaţi. Nu v-am rugat eu să candidaţi la poziţia de europarlamentar, asumându-vă, teoretic, în orice caz, tot ceea ce presupune această poziţie. Dar aţi candidat şi aţi şi câştigat această poziţie de reprezentare, aşa că asta aştept de la dvs., să ne reprezentaţi. Dar dacă dvs., din această poziţie, nu aţi putut nici măcar să anticipaţi reacţiile la postarea cu supa… sorry, dar mă întreb cum vă descurcaţi în situaţii complexe cu care, teoretic, în orice caz, vă întâlniţi în cadrul slujbei pe care, temporar, o aveţi. Nu ştiu, mă gândesc că n-ar strica s-o luaţi ca pe o lecţie. Sau…un gând că ar fi necesar să ieşiţi, în mod real, dintr-o anume “bulă”, poate ?”,

Care este salariul unui deputat în Parlamentul European

În temeiul Statutului unic al deputaților, în vigoare din iulie 2009, toți deputații în Parlamentul European primesc același salariu. El este stabilit la 38,5 % din salariul de bază al unui judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Salariul lunar brut al deputaților, conform Statutului unic, este de 8.995,39 euro (începând cu 1 iulie 2020). Salariul se plătește din bugetul Parlamentului. Cele mai multe state membre ale UE îi obligă pe europarlamentari să să plătească un impozit național suplimentar în țara lor de origine. Prin urmare, indemnizația finală, după impozitare a unui deputat european depinde de normele fiscale din statul membru de origine.

Deputații au dreptul la pensie pentru limită de vârstă începând cu vârsta de 63 de ani. Pensia reprezintă 3,5 % din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70 % în total. Aceste pensii sunt plătite din bugetul Uniunii Europene.

Pe lângă salariu, europarlamentarii își pot deconta toate cheltuielile de deplasare la sesiunile plenare din PE, la întâlnirile de comitet sau la reuniunile grupurilor politice, care au loc la Bruxelles sau Strasbourg, dar  primește și o diurnă de 320 de euro pentru acoperirea costurilor cu cazarea, mesele și alte cheltuieli pentru fiecare zi în care se află la Bruxelles sau Strasbourg, cu condiția ca ei să semneze registrul de prezență la evenimentele la care participă.

Diurna este redusă la jumate dacă europarlamentarii nu sunt prezenți la mai mult de jumătate din sesiunile plenare unde se votează.

Pentru evenimentele și întâlnirile care au loc în afara Uniunii Europene, diurna zilnică este de 160 de euro, însă cheltuielile cu cazarea sunt decontate separat.

Un europarlamentar mai poate primi și 4.513 euro pe lună, pentru a acoperi activitatea de europarlamentar, precum costurile cu închirierea biroului, costurile de management, abonamente la companii de telefonie etc.  (Mihaela Zărnescu)