Caz de pestă porcină depistat la un porc mistreț din zona Banca

Marți, 18 mai,  Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat, prin buletin de analiză, un caz de pestă porcină africană la un porc mistreț, vânat pe raza Fondului  de Vânatoare 32 Banca, aparținând de Direcția Silvică Vaslui.

Dupa confirmarea diagnosticului, la solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Marcel Laudatu a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planurile de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane in confirmare la porcii mistreti

”Facem apel din nou, pe acesta cale la cetateni, crescatorii de porcine, sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor.

Totodată atragem atentia cetatenilor ca este interzis consumul carnii de porc fara a fi efectuat examenul  trichineloscopic  al acesteia. In acest scop sunt rugati sa se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne in vederea efectuarii examenului trichineloscopic.

         Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui,  facem un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente”, a precizat dr. Achiricioae Cornel, directorul executiv al DSVSA Vaslui. 

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la  D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.