Bilanț la IPJ Vaslui: infracționalitate în scădere

Infracțonalitatea din județ înregistrează cote mult mai mici în acest an , față de primele șase luni ale anului trecut. Cel puțin așa reiese din datele prezentate astăzi de conducerea  Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, care a făcut un scurt bilanț al activității desfășurate în primul semestru al acestui an.

Potrivit datelor furnizate, în scop preventiv, poliţiştii au desfăşurat 11 razii, 1.031 de acţiuni și 5.937 controale. Valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării în cadrul acţiunilor desfăşurate a fost de 261.840 de lei.

Activitatea de prevenire s-a axat pe trei componente: prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, prevenirea  infracţiunilor contra patrimoniului și prevenirea  infracţiunilor contra persoanei. Polițiștii de prevenire a criminalităţii au desfăşurat întâlniri cu grupuri ţintă, în special în unităţile de învăţământ, iar numărul beneficiarilor depășește 1.600.

În ceea ce privește infracțiunea sesizată, în primele 6 luni ale acestui an, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 15%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Procentul este în scădere și la infracțiunile de natură judiciară, mai exact de 14,78%.

Scăderi se înregistrează și la infracțiunile contra vieții, integrității corporale și sănătății .

Infracționalitatea stradală este în ușoară scădere, față de aceeași perioadă a anului 2016. Au scăzut infracțiunile de tâlhărie comise în stradă prin smulgerea de obiecte, precum și infracțiunile de furt (furturile din auto scad cu 10,3% , iar cele din societăţi comerciale cu 6,66%.

Din analiza indicatorilor privind numărul de infracțiuni sesizate în mediul rural a rezultat faptul că s-a înregistrat un trend descendent în primele 6 luni ale acestui an, scăderea fiind de aproximativ 18% față de semestrul I 2016. O scădere a fost înregistrată și la infracțiunile de loviri sau alte violențe (-21,37%). Din numărul total de infracțiuni sesizate în mediul rural, în procent de 24,7% au fost infracțiuni de furt, la acest gen de fapte fiind înregistrată o scădere față de semestrul I 2016 cu 11,28%.

Evoluţia înregistrată în primele 6 luni ale anului 2017 a principalilor indicatori privind dinamica accidentelor grave de circulaţie arată un trend descendent al victimizării participanţilor la traficul rutier înregistrat la nivelul județului Vaslui. Astfel, pe drumurile publice din județul Vaslui au fost înregistrate scăderi de 14,1 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la numărul accidentelor grave, de 36,36% la persoane decedate și de 8,82% la răniţi grav.

Principalele cauze ale accidentelor grave au fost datorate de abateri ale pietonilor, abateri comise de căruțași și de nerespectarea regimului legal de viteză.

În scopul reducerii accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, polițiștii rutieri au aplicat 22.314 sancţiuni contravenţionale, au reținut  1.477 permise de conducere și au retras 528 certificate de înmatriculare. De asemenea, au descoperit  247 infracţiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

În urma acțiunilor desfășurate de polițiștii de investigare a criminalității economice au fost aplicate 520 sancțiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 548.200 lei şi confiscate bunuri în valoare de 138.758 de lei, a căror provenienţă nu a putut fi dovedită sau care au fost ridicate în vederea confiscării speciale în lucrările penale instrumentate. De asemenea, au fost constatate 54 de infracțiuni de natură economico – financiară.

Relevant este faptul că infracțiunile de mare violență sesizate  de la începutul acestuia an reprezintă un procent de 0,43% din numărul total al infracţiunilor contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.