Biblioteca Județeană a marcat 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, prin expoziții și recitaluri de poezie

În această săptămână, Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a marcat în împlinirea a 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale, printr-o serie de activități specifice: expoziții tematice și recitaluri de poezie.

     În cadrul expoziției aniversare ”Cuvinte despre Eminescu- selecție de articole din revistele de altădată”, Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui își invită cititorii să descopere  publicații din anii 1914 – 1969, existente în colecțiile Sălii de lectură și periodice, cu articole despre viața și opera lui Eminescu, scrise de oameni de seamă, precum Titu Maiorescu, Tudor Arghezi, George Călinescu, Alexandru Vlahuță, Gheorghe Bogdan-Duică, Ioan Slavici, Alexandru Dima. Dintre revistele expuse în Holul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, menționăm 𝑉𝑖𝑎𝑡̦𝑎 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆, 𝐼̂𝑛𝑠𝑒𝑚𝑛𝑎̆𝑟𝑖 𝑖𝑒𝑠̦𝑒𝑛𝑒, 𝐶𝑢𝑔𝑒𝑡 𝑐𝑙𝑎𝑟, 𝐶𝑜𝑛𝑣𝑜𝑟𝑏𝑖𝑟𝑖 𝑙𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑟𝑒, 𝐼𝑎𝑠̦𝑢𝑙 𝑙𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑟, 𝐹𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑎, 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑠𝑡𝑎 𝐹𝑢𝑛𝑑𝑎𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑅𝑒𝑔𝑎𝑙𝑒, 𝐹𝑙𝑎𝑐𝑎̆𝑟𝑎.

Cea de-a doua expoziție, ”Ca un Luceafăr am trecut prin lume” include o selecție de cărți scrise de și despre Eminescu, din fondul Sălii de lectură și periodice, în timp ce, ultima expoziție, realizată cu volume din colecțiile Sălii de împrumut la domiciliu pentru adulți, marchează Ziua Culturii Naționale.

Sub genericul ”𝑽𝒓𝒆𝒎𝒆 𝒕𝒓𝒆𝒄𝒆, 𝒗𝒓𝒆𝒎𝒆 𝒗𝒊𝒏𝒆….” , cu ocazia împlinirii a 172 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu,  Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a organizat, în două zile consecutive,  în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ion Mincu”  Vaslui, dar și cu Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Vaslui, câte un recital din lirica eminesciană, dedicat poetului. Elevii au putut cunoaște detalii din viața și activitatea poetului național, precum și operele reprezentative, prezente în colecțiile bibliotecii.