Bătălia de la Podul Înalt, marcată de Muzeul Județean prin manifestări ample (galerie foto)

Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui, în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui, Garnizoana Vaslui și Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași,  a organizat, joi, cu ocazia împlinirii a 544 de ani de la strălucita victorie a lui Ștefan cel Mare contra turcilor, în cadrul celebrei Bătălii de la Vaslui-Podul Înalt (10 ianuarie 1475),  o amplă manifestare cultural-științifică, intitulată „LUPTA DE LA VASLUI – PODUL ÎNALT (10 ianuarie 1475)”.

Manifestările au debutat la Ansamblul monumental de la Podul Înalt din satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, cu o slujbă de Tedeum, un ceremonial militar și depunere de coroane. Au participat preoții din Protopopiatul Vaslui,  militarii din Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași și  oficialități. Slujba de slăvire a eroilor moldoveni căzuți în  luptă a fost urmată de alocuțiunile autorităților, care au evocat personalitatea lui Ștefan Vodă, Parada militară și depunerea de coroane de flori la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare au încheiat seria manifestărilor de la Băcăoani.
A urmat vernisajul expoziției „ȘTEFAN CEL MARE. Din istorie în veșnicie” – organizată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Bucovinei din Suceava, în colaborare cu alte muzee din țară.

”Acest eveniment expozițional este cel mai important dedicat domniei lui Ştefan cel Mare de după anul 2004. El dorește să readucă în atenţia publicului pe marele voievod al Moldovei, ostaş neînfricat, bun diplomat şi mare ctitor. Deşi astăzi mai sunt puţine obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ştefan cel Mare şi a familiei sale, expoziţia încearcă să recompună atmosfera epocii ștefaniene și a moștenirii sale culturale, prin etalarea unor obiecte din veacurile XV-XVII: arme și unelte meșteșugărești, piese de cavalerie și harnașament, obiecte de podoabă și de cult, piese de artă creștină, monede, vase și cahle pentru sobă”, a declarat prof. dr Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui care, în semn de apreciere pentru susținere și pentru buna colaborare între instituții, a oferit mai multe plachete aniversare.

La manifestări au participat și numeroși invitați: Gheorghe Popa, secretar de stat la Ministerul Culturii, directori de muzeu din întreaga țară, reprezentanți ai unor regiuni din Republica Moldova, conducerea Prefecturii, cea a Consiliului Județean, primarul municipiului Vaslui și numeroși primari ai comunelor din județ, cadre didactice, reprezentanți ai unor servicii descentralizate.

La finalul manifestărilor a fost tăiată pamblica inaugurală a expoziției permanente a Muzeului, redeschisă publicului după trei ani de modernizări.