Atenţie la instalaţiile electrice din locuinţe!

Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), in cele şase judeţe din Moldova în care îşi desfăşoară activitatea E.ON Distribuţie România au fost înregistrate, în primele 10 luni ale anului, 192 de incendii cauzate de utilizarea defectuoasă sau improvizaţiile la instalaţiile şi echipamentele electrice. Cele mai multe incendii cu această cauză au avut loc în judeţul Bacău (50), urmat de judeţele Suceava (38), Neamţ (35), Iaşi (33), Vaslui (20), Botoşani (16).

Este foarte important ca toţi utilizatorii de energie electrică să acorde atenţie permanentă atât modului de funcţionare a instalaţiilor, cât şi a receptoarelor electrice, mai ales odată cu venirea sezonului rece când au loc şi cele mai multe incendii provocate de aparatele de încălzit electrice. Pentru majoritatea locuinţelor, dimensionarea instalaţiilor în faza de proiectare nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.). De aceea, la achiziţionarea unor receptoare electrice în plus faţă de dotarea iniţială este obligatorie verificarea instalaţiilor pentru a determina dacă acestea pot prelua în siguranţă consumul suplimentar.
Alimentarea aparatelor de încălzit prin instalaţii subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Aceleaşi urmări le poate avea şi utilizarea unor receptoare electrice neomologate/artizanale sau care prezintă deficienţe funcţionale.
Proiectarea, execuţia sau modificarea instalaţiilor electrice trebuie realizate de specialişti autorizaţi pentru astfel de activităţi.
Meşterii de ocazie implică riscuri vitale, ce nu trebuie să fie asumate de nimeni sub motivul unor costuri mai mici, deoarece incendiile distrug bunuri materiale, locuinţe, şi chiar vieţile celor dragi.
Folosirea aparaturii electrocasnice poată fi făcută în condiţii de siguranţă dacă sunt respectate normele tehnice din domeniu, iar conductoarele, siguranţele, prizele etc. sunt corect dimensionate şi instalate.

Pentru evitarea accidentelor în cadrul gospodăriei, se recomandă consumatorilor să respecte următorul set minimal de reguli:

• Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
• Nu interveniţi asupra contorului;
• Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
• Orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de personal autorizat;
• Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei de utilizare , cu personal autorizat;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
• Nu utilizaţi receptoare electrice neomologate;
• La suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
• Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.