Atenție la alimentele achiziționate! DSP Vaslui recomandă

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui face o serie de recomandări pentru populaţie privind consumul de alimente în perioada Sărbătorilor Pascale.Produsele alimentare (carne de miel şi preparate, ouă, lactate şi brânzeturi, produse de patiserie şi cofetărie), şi nu doar acestea, trebuie să fie achiziţionate numai de la comercianţi autorizaţi, care pot certifica controlul sanitar al produselor.

Comercializarea produselor alimentare este permisă numai în spaţii amenajate corespunzător, autorizate sanitar, dotate cu spaţii frigorifice pentru produsele perisabile (ouă, brânzeturi şi lactate, carne şi preparate din carne, produse de cofetărie).

În momentul achiziţionării produselor alimentare, trebuie să se verifice aspectul organoleptic, în cazul celor ambalate – prezenţa etichetelor cu elemente de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele, termenul de valabilitate.

Ouăle trebuie să aibă coaja şi membrana normale, intacte şi curate, termenul de valabilitate trebuie să fie ştampilat pe coajă; în cazul ouălor ambalate, termenul de valabilitate trebuie sa fie marcat pe ambalaj. Ouăle se păstrează până la desfacere sau consum în locuri curate, uscate, la temperaturi între 0°C şi +14°C, ferite de razele solare directe.

Recomandăm populaţiei să aibă un comportament alimentar echilibrat şi să consume cu moderaţie  alimente grase, carne de miel sau alcool.

Atragem atenţia în special persoanelor care au ţinut post înaintea Sărbătorilor Pascale, pentru a fi atente la trecerea la alimentaţia pe bază de carne bogată în grăsimi, care poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive. O astfel de alimentaţie ar trebui evitată şi de persoanele care suferă de afecţiuni digestive, afecţiuni hepatice sau pancreatice.

Pacienţii cu diabet zaharat nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat de medicul curant, iar pacientii cu afecţiuni cardio-vasculare ar trebui sa ocolească alimentele sărate şi pe cele bogate în grăsimi.

Recomandăm în continuare populaţiei să evite automedicaţia, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.