Artă şi tradiţie, la Târgul Meşterilor Populari (galerie foto)

Timp de trei zile,  Parcul Copou din Vaslui a fost gazdă a unei noi ediţii a Târgului Meşterilor Populari, o manifestare care nu a dezamăgit niciun vizitator, cu atât mai mult cu cât arta tradiţională a fost dublată  de spectacole de muzică şi dans. Organizat de  Consiliul Judeţean Vaslui prin  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, în parteneriat cu  Primăria Vaslui , târgul a reunit 65 de artişti populari, atât din judeţ, cât şi din zone ale ţării cu tradiţii puternice: Bihor, Vâlcea, Harghita, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vrancea, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Maramureş, dar şi din Republica Moldova.

Şirul exponatelor menite să te ducă în atmosfera satului  a fost impresionant: costume populare, accesorii, păpuşi şi obiecte decorative, obiecte de lemn, ţesături, ceramică, chimire, decoraţiuni din cele mai diverse materiale şi de cele mai originale şi diverse forme, măşti populare. Apicultorii au îmbiat vizitatorii cu miere proaspătă, membrii Asociaţiei “Casa Răzeşului” Pogoneşti au adus  în prim plan atmosfera unei familii tradiţionale, unde se ţese, se fac mături, unde stăpânul casei te îmbie la o ţuică, iar femeia sa te îndeamnă să îi guşti sarmalele, turtele pe plită şi plăcintele cu brânză. Dealtfel, produsele din bucătăria şi din cămara bunicii au constituit o componentă importantă a tîrgului, vizitatorii neputând să treacă indiferenţi nici pe lângă standurile cu bucate, nici pe lângă cel cu dulciuri de casă, dar nici pe lîngă borcanele cu dulceţuri şi sticlele cu siropuri oferite de “Zmeurişul Coasta Neagului”

Nu a lipsit nici de această dată standul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, cu obiecte realizate în centrele din subordine în cadrul orelor de terapie ocupaţională pentru copii sau adulţi, dar nici standul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Vaslui, unde au putut fi achiyiţionate obiectele realizate de copiii de la Centrul de Zi „Bucuria”, dar şi de persoanele în vârstă de la Centrele de Zi din subordine.

Din lista activităţilor nu au lipsit concursurile, unul fiind destinat artei olăritului, un altul de pictură pe şevalet şi, un al treilea, de iconografie, a cărui premiu a constat în acordarea unei burse de 200 de euro, oferită în memoria artistului Nicu Ţintea , de către fiica acestuia.

Potrivit directorului CJCPCT Vaslui, Lucian Onciu, momentul a fost un bun prilej şi pentru a marca zece ani de la înfiinţarea Ansamblului de dansuri populare  ”Hora Vasluiului”, coordonat de coregraful  Virginel Solomon.  Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra Ansamblului ”Trandafir de la Moldova”, din Huşi, dirijor Valerică Petraru . În recital, au urcat pe scenă Cosmina Adam şi  Ciprian Silaşi. Duminică, Lorena Oltean, acompaniată de doi intrumentişti, a  interpretat muzică veche.  (Mihaela Zărnescu)