Arderea miriștilor, interzisă!

În ultima săptămână, pompierii au fost chemați să stingă tot mai multe incendii de vegetație uscată, izbucnite după ce unii fermieri au vrut să-și igienizeze terenurile prin ardere.

În județul Vaslui, peste 10 incendii de vegetație uscată au avut loc numai în ultimele zile. Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din județ s-a văzut nevoit să aducă la cunoștința agricultorilor faptul că dacă vor să ardă în continuare miriștile și resturile trebuie să respecte anumite reguli, în caz contrar riscă să fie excluși de la plata subvențiilor.

“Conform GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢĂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU (GAEC) nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc. Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale distrugeţi materia organică din sol şi poluaţi atmosfera. Dacă nu respectaţi această condiţie, vi se vor aplica reduceri şi excluderi la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC”.

Fermierii pot utiliza însă și focul pentru igienizarea terenurilor, dar numai cu obligația respectării următoarelor reguli –

 • Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
 • În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
 • Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
  – condiţii meteorologice fără vânt;
  – colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  – executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  – curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  – desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  – asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  – supravegherea permanentă a arderii;
  – stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.