Aproximativ 1500 de creștini orodocși de rit vechi din județ se pregătesc să sărbătorească Revelionul

În această noapte, aproximativ 1.500 de creștini orodocși de rit vechi din județul Vaslui se pregătesc să sărbătorească Revelionul, pregătirile pentru trecerea în noul an fiind în plină desfăşurare.  Obiceiurile acestora nu diferă cu nimic de tradițiile cu care marea majoritate a ortodocșilor au întâmpinat noul an. În această zi, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă.

Anul Nou pe stil vechi întruneşte tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe.Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu „Pluguşorul”. În popor, se spune că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.

Tot în această seară, tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale ori mascaţi mai dansează ursul, calul sau capra. Aceste obiceiuri datează încă de pe vremea dacilor. Sârbii obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie de Revelion, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul. În tradiția populară se crede că dacă că dacă în noaptea de 13 spre 14 ianuarie cerul este senin, atunci anul va fi roditor.

În județ, cele mai mari comunități de creștini ortodocși de rit vechi sunt în localitățile Dragomirești, Vladia, Berezeni, Doagele, Tulești si Slobozia (comuna Gârceni).

Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile creştinilor ortodocşi pe stil nou şi vechi a apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul gregorian, menţinându-l pe cel iulian. Anul Nou pe vechi mai este marcat în Armenia, Belarus, Letonia, Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan şi în Georgia.