Apel la înțelegere din partea populației, emis de S.A.J Vaslui

„In ultima perioada Serviciul de Ambulanta Judetean Vaslui (S.A.J) a devenit din ce in ce mai solicitat. Personalul serviciului nostru face eforturi deosebite pentru a-si indeplini unica responsabilitate  pe care o are – aceea de a salva vieti – si asta deoarece numarul de cazuri la care trebuie sa intervina zilnic este covarsitor de mare.

Astfel, in primele patru luni ale lui 2017, S.A.J. Vaslui a inregistrat un numar de 18.777  solicitari  din  care  urgente majore Cod Rosu 1.781, urgente Cod Galben 14.840 , urgente Cod Verde 127 si transporturi 1.045.  Trendul este ascendent, media de interventii pe 24 ore fiind de 156, in crestere cu 7 % fata de anul trecut iar ca numar de kilometri parcursi zilnic cresterea este de 4 %. La acest numar de solicitari se intervine zilnic cu un numar de cel mult 15 echipaje. Cele mai multe solicitari au fost pentru diverse accidente, afectiuni cardiace, afectiuni neurologice, dureri abdominale, copii bolnavi, gravide sau cazuri psihiatrice. Trebuie amintit ca zilnic avem aproximativ 7 solicitari de transferuri de la spitalele judetului catre Spitalele din Iasi ceea ce duce la scaderea capacitatii de raspuns pentru  interventiile in teritoriu. Raportat la populatia judetului nostru de aproximativ 375.000 de locuitori , numarul echipajelor ar trebui crescut cu cel putin 50 % dar acest lucru nu este posibil datorita in primul rand parcului auto invechit. Se intampla des ca solicitarile sa fie temporizate iar atunci cand echipajele ajung la pacienti sa fie intampinate cu reprosuri. Realitatea este insa ca multe din aceste solicitari pot fi rezolvate de medicina primara.

Exista cabinete de medicina de familie aproape in fiecare  comuna si de asemenea exista 10 centre de permanenta in judet carora li se pot adresa pacientii  pentru multe afectiuni ce nu le pun viata in pericol  imediat. Este vorba de centrele de permaneneta de la Codaesti, Cozmesti, Duda-Epureni, Husi, Ivanesti, Oltenesti, Puiesti, Stanilesti, Tutova si Vutcani unde este disponibil la orice ora un medic ce poate rezolva multe din problemele lor medicale. Acest lucru este sustinut si de faptul ca in plus pe langa solicitarile de mai sus au existat  si 565 de situatii in care pacientii au refuzat transportul la spital motivand ca ei doreau  doar  o parere medicala. Avand in vedere aceasta situatie, solicitam intelegere din partea populatiei, in sensul de a nu face abuz si de a suna la 112 cand cetatenii judetului au cu adevarat  o urgenta ce impune prezenta echipajelor noastre,  serviciul de Ambulanta fiind un serviciu de urgenta. Altfel exista riscul ca un pacient in pericol  vital  iminent sa nu poata beneficia de ambulanta deoarece aceasta esta trimisa la un caz ce putea fi rezolvat la dispensar, centru de permanenta sau policlinica” a declarat într-un comunicat, conducerea S.A.J Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.