Alertă de gripă AH1N1 la graniţa cu Ucraina

E alertă la graniţa cu Ucraina, în judeţul Suceava, din cauza gripei AH1N1, numită în trecut “porcină”. La Vama Siret se face control pentru depistarea persoanelor bolnave. Autorităţile speră să nu se extindă epidemia din Ucraina, unde virusul AH1N1 a ucis 122 de oameni. La noi, nu a murit nimeni de gripă.

La Vama Siret, o asistentă medicală trebuie să urmărească dacă persoanele care vin din Ucraina au simptome de gripă: febră, dureri de cap şi musculare şi o stare generală de rău. Zeci de călători au fost întorşi din drum.

Călătorii nu sunt însă speriaţi de virusul care a cauzat peste 100 de decese în Ucraina.

Ambulanţa pregătită să preia cazurile cu probleme a fost retrasă după 24 de ore de staţionare în vamă.

La noi, gripa a apărut doar sporadic. Şi nu a făcut victime, faţă de anul trecut, când au fost 40 de decese. De la începutul sezonului, în toată ţara, au fost confirmate 31 de cazuri, 20 – cu virusul AH1N1.

Aproape 80 de mii de persoane au ajuns la doctor cu infecţii respiratorii acute, mai puţine decât anul trecut. 14 au făcut forme severe. Acesta este inclus în formula vaccinului antigripal. La medicii de familie şi în spitale mai sunt disponibile o sută de mii de doze gratuite.

Virusul gripal are ca poartă de intrare în organism nasul şi gura. Ca să nu se răspândească, medicii ne recomandă să acoperim gura cu cotul, atunci când strănutăm sau tuşim. Şi să folosim batiste de hârtie, care se aruncă imediat. Gargara cu apă sărată este un antidot simplu şi eficient.

Gripa le poate fi fatală celor care au şi alte boli cronice, precum cele renale, cardiace şi hepatice sau care suferă de obezitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.