Activităţile tinerilor în timpul liber şi neregulile din arhivele naţionale, subiecte de dezbatere în Colegiul Prefectural

Prefectul Judeţului Vaslui, Isabel BOGDAN, a condus joi, 24 noiembrie 2016, ședinţa ordinară a Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat ȋn Sala “Alexandru Ioan Cuza” de la Palatul Administrativ. Principalele subiecte incluse pe ordinea de zi au fost prezentarea activităților de timp liber pentru tinerii din județul Vaslui și neregulile constatate de Serviciul Județean Vaslui al Arhivelor Naționale în urma controalelor efectuate la creatorii și deținătorii de documente.

 dsc_1643-copyÎn prima parte a ședinţei, directorul executiv al Direcției Județene de Tineret și Sport (DJTS) Vaslui, Răducu Tatu, a precizat că instituția pe care o coordonează este implicată în organizarea a 150 de evenimente sportive și de tineret anual, în prezent având în adminsitrare Baza Turistică “Podul Înalt” Vaslui, unde îşi are şi sediul, Centrul de Agrement “Poiana Căprioarei”, lângă satul Chițoc, comuna Lipovăț, şi Centrul de Agrement Tălăşmani (nefuncțional), situat pe raza orașului Berești, județul Galați.

 În cadrul proiectelor proprii desfășurate în anul 2016, DJTS Vaslui a pus accentul pe dezvoltarea aptitudinilor și abilităților personale ale tinerilor prin folosirea de metode care s-au adaptat nevoilor lor.

Pentru perioada următoare, DJST Vaslui va avea ca obiectiv general susținerea participării active a tinerilor la viața economică, socială, educațională, culturală și politică, prin proiecte. Cum ar fi „Săptămâna Națională a Voluntariatului”, la care vor participa peste 300 de tineri din localități urbane și rurale ale județului Vaslui, ”Săptămâna Tineretului”, proiect desfășurat anual de D.J.S.T. Vaslui și care cuprinde activități cu caracter cultural artistic și sportiv, menite să marcheze într-un mod festiv Ziua Națională a Tineretului, pe 2 mai; „Nonformal în tabără” – pentru perioada de vară, D.J.S.T. Vaslui intenționează să desfășoare o serie de activități de educație nonformală care se vor desfășura în Centrul de Agrement „Poiana Căprioarei”. Vor avea loc cursuri de animație culturală, meserii tradiționale, alimentație sănătoasă, orientare turistică, protecția mediului, la care sunt așteptați să participe peste 500 de tineri din Vaslui.

 Prefectul Judeţului Vaslui, Isabel BOGDAN, s-a arătat interesat de statutul bazei de agrement de la Tălășmani. Directorul DJTS, Răducu Tatu, a precizat că în prezent se fac demersuri, ca locația să fie transferată în administrarea DJTS Galați, ținând cont că se regăsește pe raza județului vecin.

Personal insuficient la Arhivele naţionale

truica arhivele nationaleÎn ceea ce privește activitatea Serviciului Județean Vaslui al Arhivelor Naționale (SJAN), Ancuţa Maria Truică, șefa serviciului, a precizat că în cursul anului 2016 a fost acordată asistenţă de specialitate şi efectuate controale la un număr de 75 de creatori şi deţinători de documente. Au fost efectuate 47 de controale de fond, 39 tematice, iar 10 controale au fost de revenire.

Întrebată dacă au fost aplicate sancțiuni, șeful SJAN, Ancuța Maria Truică, a precizat că nu s-a aplicat nicio sancțiune, din lipsă de personal, care să verifice dacă au fost remediate deficienţelor constatate pe linie de arhivă, conform recomandărilor făcute la primul control.

La finalul întâlnirii, prefectul Isabel BOGDAN i-a invitat pe șefii de servicii deconcentrate să participe la activitățile dedicate Zilei Naționale a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.