A început Festivalul Internaţional de Folclor ”Hora din Străbuni”
Miercuri, la Vaslui, a debutat cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor ”Hora din Străbuni”, cu o paradă a costumelor populare, desfășurată pe traseul Parcul Copou-Centrul Civic. În fața statuii lui Ștefan cel Mare din centrul orașului, ansamblurile populare au prezentat câte un scurt moment artistic. Varietatea costumelor populare, coloritul lor îndrăzneț, dansurile line sau vii, îndrăznețe și pline de vitalitate, variate ca stil și ritm, aducând cu ele veselia, temperamentul și energia caracteristică fiecărei regiuni în parte au reflectat din plin trairile, sufletul și istoria noastră și a țărilor participante. Nu au lipsit spectatorii din niciunul din locurile în care au fost prezente ansamblurile: în Parcul Copou, pe traseul parcurs în timpul paradei, în Centrul Civic, la Teatrul de vară, acolo unde s-a desfășurat prima din cele cinci zile de spectacol.
Festivalul se desfăşoară în perioada 2– 6 august şi reunește ansambluri folclorice din România, Armenia, Muntenegru, Vietnam, Turcia, Peru, Serbia, Spania, Georgia și Columbia. Cei din urmă nu au fost prezenți la deschiderea festivă a manifestării, dar au garantat că nu vor lipsi în ziua în care trebuie să urce pe scenă.
De la deschidere nu au lipsit însă reprezentanții instituțiilor organizatoare: Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, Vasile Pavăl, primarul municipiului și Lucin Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui. Alături de ei, Eduard Popica, prefectul județului și maestrul coregraf Marin Barbu. Oficialitățile le-au urat bun venit tuturor invitaților, exprimându-și speranța ca vor reuși să fie gazde primitoare și că festivalul de la Vaslui va rămâne, pentru toți cei prezenți, o experiență plăcută.
Seara a continuat cu spectacolul susținut, la Teatrul de vară, de Rapsodia Vasluiului”, “Hora Vasluiului”, “Obârșii negreștene”, “Pădurețul” Oșesti, “Codrenii” din Târzii, “Araks”, din Armenia, “Volodja” , din Muntenegru și “AU CO” din Vietnam.
Astăzi, festivalul va continua cu un spectacol susținut de ansamblurile populare din Lunca Banului, Drânceni, Vetrișoaia, de Școala de dans românesc ”Larisa și Marin Barbu”, precum și de ansamblurile ”Istanbul Yeditepe” Turcia și ”Peru Multicolor”, din Peru. Pe parcursul zilei, în Centrul Civic și în parcul din fața Inspectoratului de Poliție al Județului zilnic vor avea loc ateliere de dans.