Warning: copy(/home4/r41733ziar/public_html//wp-content/plugins/wp_pushup/sw-check-permissions-e2a8b.js): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r41733ziar/public_html/wp-content/plugins/wp_pushup/index.php on line 40
29 aprilie- Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită anticipat de autorităţile vasluiene (galerie foto) - Ziarul de Vaslui

29 aprilie- Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită anticipat de autorităţile vasluiene (galerie foto)

Tradiţia interbelică de sărbătorire a veteranilor de război a fost reluată de Guvernul României, în 2007,  când printr-o Hotărâre de Guvern s-a stabilt ca ziua de 29 Aprilie a fiecărui an să devină ziua de omagiere a  eroilor care încă mai sunt printre noi. Astfel, an de an, autorităţile  organizează diverse manifestări menite să marcheze această zi într-un mod festiv. La Vaslui, anul acesta,  Centrul Militar Judeţean Vaslui, ca unitate de garnizoană şi Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala Judeţeană „Peneş Curcanul” Vaslui, cu sprijinul Primăriei municipiului Vaslui şi a Consiliului Judeţean Vaslui au organizat vineri, 28 aprilie,  o Ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori şi o adunare omagilă, evenimente care au avut ca scop omagierii veteranilor de război, a văduvelor de veterani de război şi urmaşii acestora, precum şi pentru comemorarea celor care şi-au jertfit viaţa pe câmpul de luptă.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Adrian Chirvasă, protopopul Vasluiului, la „Monumentul Eroilor din cel de al II-lea Război Mondial”,  în prezenţa unui detaşament de onoare, a veteranilor şi văduvelor veteranilor de război, a oficialităţilor administrative locale şi judeţene, a reprezentanţilor partidelor politice, a unor grupuri de elevi, precum şi a vasluienilor care au ţinut să fie martori la eveniment. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean şi Isabel Bogdan, prefectul judeţului, au  ţinut alocuţiuni de omagiere, în cadrul cărora au evidenţiat atât sacrificiul celor care şi-au pierdut viaţa, cât şi meritele celor care au luptat şi încă mai pot povesti de ororile conflictelor armate.

„Astăzi i-am omagiat pe cei care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă dar, cred eu, cel mai important lucru e sa ne gândim şi să nu-i uităm pe cei care încă mai sunt printre noi. Timpul nu iartă şi să  îi privim cu responsabilitate şi admiraţie pe cei care sunt aici şi au dus greul în acţiunile de pe front. Să ne gândim că atunci era tinereţea  lor, că era în jov viaţa pe care începeau să o construiasca şi sunt convins că le-a fost foarte greu. Toţi au în piept distincţii, ca semn de recunoştinţă, dar cred că cel mai frumos semn de preţuire este  respectul nostru , nu numai pe 29 aprilie, pe 9 mai sau la evenimente, ci zi de zi, pentru că datorită lor suntem astăzi ceea ce suntem. Sunt oameni care au trecut peste vremuri cu demnitate şi cu dragoste de ţară, un adevărat exemplu pentru tânăra generaţie. Eu vă mulţumesc pentru ceea ce aţi făcut, îmi plec capul cu recunoştinţă şi vă urez multă sănătate”, a spus Vasile Pavăl, primarul Vasluiului.

„Astăzi avem ocazia să ne întâlnim cu cei care, dintr sutele de mii de ostaşi care au participat la cel de-Al Doilea Război Mondial  au avut norocul să scape, să fie astăzi în viaşă. Sunt o mână de oameni,  sunt un exemplu viu al spiritului de jerfă, a celor care şi-au asumat riscurile pe care le-a implicat participarea la cea mai mare conflagraţie a lumii. Vitregiile războiului le-au suportat cu toţii, dar nu numai ei, ci şi părinţii, soţiile sau copiii rămaşi acasă. Este de datoria noastră, a oficialităţilor, a cetăţenilor de rând, să-i omagiem pe cei care nu mai sunt, pe cei câţiva care mai sunt în viaţă, prezenţi aici sau neştiuţi. Le doresc să rămână alături de noi cât mai mult şi să oferim prilejul tinerelor generaţii să îşi însuşească exemplul lor de dragoste şi dăruire”, a spus Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean.

”Ziua Veteranilor de Razboi reprezintă un moment de cinstire, onorant şi legitim, a celor pentru care conceptul de apărare a ţării a fost transformat într-un crez. Generaţiile prezente şi viitoare au obligaţia în a-şi onora veteranii şi de a păstra mereu vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi, astăzi, să putem trăi liberi. Ei sunt eroii noștri, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă de pretutindeni, ȋnvăţându-ne astfel lecţia curajului și a patriotismului adevărat. Merită toată recunoştinţa şi respectul nostru, pe care o vom materializa prin continuarea idealurilor pe care le-au apărat cu atâtea sacrificii”, a spus Isabel Bogdan, prefectul judeţului.

Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane, prezenţi fiind, de această dată, doar reprezentanţii cătorva partide politice: PSD, PNL şi PMP.  

Manifestările de la Monumentul Eroilor din cel de al Doilea Război Mondial s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

De la ora 11.00, Sala “Ştefan cel Mare” a Consiliului Judeţean Vaslui a găzduit
adunarea omagială, la care au luat parte membrii Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Vaslui, reprezentanţi ai administraţiei publice și ai instituţiilor deconcentrate, elevi și profesori vasluieni.

În cadrul ședinţei festive, au fost rostite alocuţiuni cu privire la faptele de arme ale soldaţilor români, pentru apărarea independenţei, suveranităţii și integrităţii teritoriale a ţării, ȋn timpul celui de al Doilea Război Mondial. Totodată, asistenţa a avut ocazia să asculte memorii emoţionante de pe câmpul de luptă a doi dintre participanţii la conflagraţia mondială.

Prezent la manifestări, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a ȋnmânat veteranilor de război plachete și diplome omagiale, “pentru curajul dovedit ȋn teatrele de operaţiuni din  timpul celui de al Doilea Război Mondial”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.