Expoziție inedită, de știință interactivă, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

În perioada 3-14 aprilie Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Eventera Iași invită vasluienii, din oră în oră, în intervalul orar 9:00-17:00, într-o călătorie prin lumea simțurilor în Expoziția interactivă de știință „Laborator 2.0”. Expoziția este organizată în Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Ea își propune să le ofere acestora o experiență educațională non-formală care să-i provoace și să le deschidă simțurile pentru știință.

În zona de biologie se va prezenta funcționarea organelor de simț și se va analiza, pe baza unei instalații interactive, modul cum funcționează creierul. Pentru că o mare parte din zona de biologie este dedicată testării simțurilor, acestea se vor observa prin ochii oamenilor care au defecte de vedere, apoi – prin ochii unei pisici sau chiar ai unei albine – va fi testat simțul tactil cu ajutorul cutiilor senzoriale. Tot prin jocuri senzoriale se vor testa și simțurile olfactiv și pe cel auditiv.

După ce va fi sesizat modul în care simțurile ne ajută să ne adaptăm și să reacționăm în mediul în care trăim, călătoria senzorială în Expoziția „Laborator” 2.0 va continua cu zona de fizică. Aici vor fi explorate fenomene din optică și acustică. Copiii vor afla ce reprezintă undele electromagnetice, apoi organizatorii se vor  concentra pe lumina vizibilă, trecută prin tot felul de fenomene: reflexie, refracție, dispersie sau polarizare. Se vor crea curcubeie, vor f  îmbinate puzzle-uri cu oglinzi și se vor îndoi creioane în apă. Tot în zona de fizică  invizibilul va putea fi văzut, cu efectul Schlieren, sunetul cu experimente de cimatică, dar și matematica prin figurile lui Lissajous.

”În altă ordine de idei, într-o eră dedicată evoluției tehnologice, copiii simt de la vârste foarte mici presiunea și stresul vitezei. Pentru a ne regăsi echilibrul este nevoie să simplificăm lucrurile și să fim mai atenți la simțuri. Simțurile ne ajută să explorăm lumea înconjurătoare și să ne adaptăm acesteia. Ele mai au un rol: acela de a da gust, culoare și echilibru vieții noastre. În Expoziția interactivă „Laborator” 2.0 ne propunem să deschidem simțurile pentru a explora știința, facem corelații, răspundem la întrebări și ne bucurăm de curiozitatea noastră și cea a copiilor. Această expoziție a fost organizată anul trecut în Iași, în incinta Muzeului de Știință și Tehnică „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iași, în Timișoara, în cadrul Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, precum și în Arad, în cadrul Complexului Muzeal Arad, unde a atras peste 15.000 de vizitatori”, se arată într-un comunicat de presă emis de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui

Un tur ghidat durează aproximativ 50 de minute, iar tururile se desfășoară din oră în oră, în intervalul orar 9:00-17:00. Prețul unui bilet este de 12 lei de persoană. Pentru rezervări puteți suna la tel. 0766704668 (Camelia Cojan) sau puteți trimite e-mail la rezervari@eventera.ro. Pentru mai multe informații despre desfășurarea expoziției puteți vizita pagina de facebook: https://www.facebook.com/Laborator.ro/.