204 candidați la Evaluarea Națională „au chiulit” la prima probă

Astăzi a debutat examenul de Evaluare Naţională pentru absolvenţi de clasa a VIII-a, cu prima probă, la Limba și literatura română. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, la prima probă au absentat 204  elevi din cei 3.175 de candidați înscriși. Prima probă s-a derulat  în 97 de centre de examen, fără incidente şi fără situaţii în care elevii să fie excluşi din examen. 

Pentru susținerea probelor scrise, în județul Vaslui, s-au înscris 3175 de candidați, dintre care 3174 de candidați din promoția curentă și 1 candidat din promoțiile anterioare.

Pentru prima dată, elevii au primit subiectele sub formă de broşură şi au avut 15 minute în plus pentru completarea datelor personale pe foaia de examen.Ei au avut de parcurs două texte la prima vedere, dar și de realizat un text narativ, în care să povestească o situație neprevăzută din timpul unui joc în curtea școlii.
Baremul de corectare al subiectelor la română de la Evaluare Națională 2021 a fost publicat pe site-ul  http://subiecte.edu.ro/2021/evaluarenationala/Subiecte_si_bareme/

Joi, 24 iunie, se va desfășura proba la Matematică. Proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22-25 iunie 2021.

Ministerul Educației a pus la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 26 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Etapa specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).