Ziua Internaţională a Poeziei la Biblioteca Judeţeanã “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui

Departe de monotonia vieţii cotidiene, Biblioteca Judeţeanã “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui a marcat Ziua Internaţională a Poeziei printr-o manifestare în care şi-au dat mâna muzica şi poezia, într-o combinaţie plină de sensibilitate şi frumos. Cu aceastã ocazie, vasluianca Alina Tanasã a debutat în lumea poeţilor, lansându-şi volumul, “Pe cãrãri de suflet”. Alãturi de ea, s-au aflat Gelu Voicu Bichinet, “vinovat” pentru apariţia cãrţii, poetul Andrei Petruş, profesorul barlãdean Gruia Novac, pianista Galina Parfene şi chitaristul Romicã Brunchi, dar si iubitori ai cuvântului scris.

Evenimentul s-a remarcat prin distincţie şi romantism. Tonul l-a dat prof. Gruia Novac, care, după o prezentare a unora dintre cele mai frumoase versuri de dragoste din literatura lumii, a revenit pe meleaguri carpatine, cu un „decalog” al celor mai cunoscute poezii de dragoste din literatură românã. Cu sensibilitate şi duioşie, poetul Petruş Andrei, a recitat, cu emoţie şi pasiune, din propriile creaţii, iar tânãra Alina Tanasã, pentru care Ziua Poeziei a însemnat şi debutul sãu literar, cu vădite emoţii, şi-a pus „în palmele” publicului, cele mai intime gânduri, aşezate în şabloane literare. În ritmuri lente, romantice sau tumultoase, pasionale, prof. Galina Parfeni a creat „regia” în care poeţii au recitat versurile.

La final, Radu şi Romicã Brunchi au încheiat manifestarea în acelaşi ton: cu muzicã închinatã iubirii.“Aceastã zi este un prilej de sãrbãtoare din douã motive. Unul, pentru cã ne aflãm aici, pentru a celebra Ziua Internaţionalã a Poeziei, iar celãlalt, pentru cã azi de dimineatã am aflat cã scriitoarea Ana Blandiana este nominalizată cu volumul “Patria mea A4” la Premiul “Poetul European al Libertăţii” din 2016. Nu vreau sã comentez poezia nimãnui, dar faptul cã este nominalizat un român şi îmi doresc sã ia un premiu, pentru mine este un moment de bucurie”, a spus Gelu Voicu Bichinet, directorul Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.