Ziua Internațională a Cărții  & Ziua Bibliotecarului

În fiecare an, din 1995, pe 23 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Această zi marchează moartea, în 1616, la 23 aprilie, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor oameni care au slujit peniţa, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”.

„Ziua Internațională a Cărții” și  „Ziua Bibliotecarului din România” au devenit prilej de a sărbători lectura, autorii, ilustraţiile, editurile și drepturilor de autor.

Biblioteca este un spaţiu public de afirmare pentru autori, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice şi artistice, cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale,  a devenit un spaţiu, inclusiv virtual, de studiu, delectare, socializare.

Bibliotecarii se află în slujba comunităţii, având roluri multiple, deschid ușa spre  labirintul cunoașterii, sunt păstrătorii comorilor adunate de omenire timp de secole și milenii.

A fi bibliotecar azi înseamnă să trăieşti intens în viitor, pentru viitor, prin viitor, să fii un mare optimist și să crezi că, negreșit, cartea va rămâne în „capul mesei”.

În această frumoasă zi de primăvară când zarzării își desfac petalele în ritm de vals, când natura este în cele mai frumoase straie de sărbătoare, vin cu cele mai frumoase urări de sănătate, prosperitate, bucurii și realizări frumoase pentru toți acei ce au ales să fie promotori  ai culturii și ai frumosului, ai inteligenței și ai  adevărului, căci, cine dacă nu, bibliotecarii deschid ușa spre  labirintul cunoașterii, aprind lumina în întunericul ignoranței.

Transmit tuturor bibliotecarilor și specialiștilor din biblioteconomie sincere și calde mesaje de susținere și apreciere a muncii și pasiunii cu care își slujesc profesia și instituția!

Cu un sentiment de aleasă prețuire, mă adresez colegilor de la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui: Fie ca Lumina Cărţii pe care o răspândiţi pretutindeni să lumineze şi în anii ce vin sufletele şi cugetele cititorilor, îndrumându-i către viitorul cel bun!   „La mulți ani!”

Prof. Elena Poamă – bibliotecar