Zeci de unităţi de alimentaţie publică, închise de inspectorii sanitar-veterinari
Inspectorii sanitar-veterinari au închis, în perioada 1 mai-14 iunie, cinci baruri, un bufet, două carmangerii, un grătar de mici , un fast food, o măcelarie, 12 magazine alimentare, trei restaurante și trei stupine. În urma controalelor efectuate Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a emis şi o ordonanță de de suspendare temporară, până la remedierea deficiențelor, a activităţii unui magazin.
În perioada 1 mai-14 iunie, inspectorii DSVSA Vaslui au controlat un număr de 252 de unități din care 6 unități autorizate de abatorizare , tranșare și fabricare produse din carne, 17 carmangerii, 12 de măcelării, 96 de supermarket-uri și magazine, 22 de unități de alimentație publică, 13 unități de comerț cu ridicata, 15 baruri , 4 depozite de legume-fructe, 19 depozite alimentare, 48 unități procesare produse de origine non-animală.
În timpul controlului, s-au verificat conformitatea înscrisurilor de pe etichetă (în special termenul de valabilitate, temperatura de păstrare, compoziția și ingredientele ); documentele şi procedurile care atestă siguranţa şi calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme; originea produselor (documente din care să rezulte că unitatea de provenienţă este înregistrată/autorizată sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezenţa etichetelor complete şi lizibile, calitatea ambalajului şi a respectării condiţiilor de transport după caz). Controalele au vizat şi modalităţile de expunere a produselor, existenţa vitrinelor special amenajate, recipienţilor, confecţionaţi din materiale necorodabile, care să fie uşor de curăţat şi igienizat, informarea corectă a cumpărătorului asupra tipului de produs, expunerea separată pe grupe de produse, existenţa ambalajelor de unică folosinţă; asigurarea temperaturii corespunzătoare (asigurarea de termometre lizibile, funcţionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesită regim termic); respectarea regulilor de manipulare la locul de vânzare; igiena şi starea de sănătate a personalului; controlul trasabilităţii produselor alimentare mergand pe sintagma europeana ,,de la ferma pe masa consumatorului “;
Pe lângă unităţile închise, inspectorii DSVSA au dat şi trei avertismente pentru deficiențe de manipulare a produselor alimentare, două pentru deficiențe referitoare la igienă și starea de sănătate a personalului, două avertismente şi şapte amenzi, în valoare totală de 7.000 lei, pentru spaţii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente şi categorii de calitate,etichetare necorespunzătoare, funcționare în spatiu neautorizat.
“Având în vedere prevederile legislației privind siguranța alimentelor și sănătatea publică și riscul reprezentat de vânzarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în condițiile creșterii numărului de persoane care vizitează zonele de agrement/localitățile de interes turistic în sezonul estival, riscul pe care îl reprezintă prepararea și servirea hranei către consumatorul final, în perioada sezonului estival, ca urmare a organizării taberelor școlare de vară, deschiderii unităților turistice care desfașoară activitate sezonieră (ștranduri, piscine etc. -unde se organizează și spații pentru prepararea și servirea alimentelor) , sau cu ocazia organizării târgurilor și a meselor festive (nunți, botezuri, hramuri bisericești, aniversări, etc.), precum și apariția, în ultima perioadă de timp, a unor episoade de toxiinfecții alimentare datorate unor factori favorizanți pentru declanșarea acestora in sezonul cald, la nivelul DSVSA Vaslui, au fost constituite, prin decizia directorului executiv, echipe (formate din reprezentanți ai Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor, ai Serviciului Antifraudă și ai CSVSA), și în plus dacă este cazul și cu reprezentanți ai altor instituții abilitate ( OJPC , DSP și IPJ Vaslui), în vederea efectuării unor controale oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică, pizzeriile, cantinele, unitățile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie/patiserie, pensiunile turistice, unitățile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare, etc., situate în zonele de agrement, localitățile de interes turistic, și în toate locurile unde se prepară/comercializează alimente, unde, în sezonul de vară, în mod obișnuit, se înregistrează creșteri ale numărului consumatorilor, și implicit intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor. Aceste controale au și rolul identificării și retragerii de la comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică”, se arată într-un comunicat al DSVSA Vaslui. .
ANSVSA pune la dispoziția consumatorilor numărul de telefon 0800 826 787 apelabil gratuit unde se pot face sesizări și reclamații de către consumatori în cazul în care depistează neconformități – sau la : 0235421121, fax 0235421278 e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro serviciul de permanență al DSVSA Vaslui.