Week-end “productiv” pentru polițiștii de la rutieră: 56 de permise reținute și peste 280 de amenzi

În perioada 29-31 octombrie 2021, polițiștii din structurile de poliție rutieră și ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice din județul Vaslui, în special pe cele cu un risc rutier ridicat, pentru reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale vehiculelor și încălcarea normelor rutiere.

În cadrul activităților derulate, la care au participat 52 de polițiști și au fost verificate peste 1300 de vehicule. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 288 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 250.000 de lei, pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

De asemenea, au fost reținute 53 de permise de conducere și retrase 17 certificate de înmatriculare.

Principalele cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost: depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (29) și conducerea sub influența alcoolului (12).

De asemenea, cu ocazia derulării acțiunii, a fost constatată și săvârșirea a 11 infracțiuni. Dintre acestea, 5 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, 2 pentrurefuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice și 2 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. 

Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.