Week-end cu multe grade la bord: Trei bărbați, prinși aproape de comă la volan!

În perioada 4-6 februarie 2022, polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Vaslui au acționat pe drumurile publice ale județului, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în special pe acele sectoare de drum cu un risc rutier ridicat.

 Activitățile au vizat depistarea conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile privind limitele legale de viteză admise sau care se află sub influența alcoolului, precum și pentru identificarea pietonilor, bicicliștilor și conducătorilor de atelaje agricole care încalcă normele rutiere.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii rutieri au verificat peste 400 de vehicule, legitimat peste 420 de persoane și testat alcoolscopic peste 300 de conducători de vehicule. 

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de 197 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 86.300 de lei. Dintre acestea, 196 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 35 permise de conducere. 

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost: depășirea cu peste 50 km/h a limitei de viteză (30)conducerea sub influența alcoolului (4) și depășirea neregulamentară(1).

Polițiștii rutieri vasluieni vor acționa în continuare în vederea impunerii unui climat de disciplină și siguranță în rândul conducătorilor de autovehicule și pentru consolidarea autorității polițiștilor în relația cu participanții la traficul rutier.

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.

Joi, 3 februarie 2022, ora 15:45, polițiștii Biroului Rutier Huși, din cadrul Poliției Municipiului Huși, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Dobrina, în municipiul Huși, județul Vaslui, au observat un conflict verbal între doi conducători auto care fuseseră implicați într-un eveniment rutier fără victime. Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că unul dintre conducătorii auto identificați emana halenă alcoolică, motiv pentru care a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.31 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul de 46 de ani, din comuna Tătărăni, județul Vaslui, a fost condus la Spitalul Municipal Huși, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. 

Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

** 

Sâmbătă, 5 februarie 2022, ora 20:00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Murgeni, din cadrul Poliției Orașului Murgeni, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN24A, în localitatea/comuna Berezeni, județul Vaslui, au fost sesizați cu privire la faptul că, un conducător auto ar emana halena alcoolică. Polițiștii au identificat conducătorul unui autoturism înmatriculat în județul Vaslui, un bărbat de 61 de ani, din aceeași localitate  și l-au testat alcoolscopic rezultând o valoare de 1.10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate medicală din orașul Murgeni, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. 

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

***

Sâmbătă, 5 februarie 2022, ora 23:00, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 243D, în localitatea/comuna Perieni, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat în vârstă de 32 de ani, din aceeași localitate. 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. 

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

Extras din Codul Penal

Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  •  Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.