Vine iarna: Cod Portocaliu de viscol şi ninsori pentru 14 județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică dimineața o atenționare Cod portocaliu de viscol și ninsori abundente pentru 14 județe, valabilă între orele 11:00 – 18:00

Potrivit meteorologilor, la munte va continua să ningă, iar în Carpații Meridionali și de Curbură, cu precădere la altitudini de peste 1.400 m, vântul va sufla tare, cu peste 90-100 km/h, viscolind puternic și troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

Se vor afla sub Cod portocaliu județele Vrancea, Buzău, Covasna, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Gorj și Hunedoara, zona de munte, dar și județele Suceava, Neamț și Botoșani unde vor fi ninsori în general însemnate cantitativ și local viscolite, determinând temporar o scădere semnificativă a vizibilității.

Tot în această dimineaţă, Administrația Națională de Meteorologie a emis  o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului pentru sudul, estul și centrul țării valabilă duminică, între orele 9:00-20:00. Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze mai mari în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și Transilvania, unde rafalele vor depăși 60-70 km/h și pe arii restrânse vor atinge 80-90 km/h. 

Până luni, ora 11:00, rămân sub atenţionare de cod galben de vânt 20 de județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Hunedoara și Gorj.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în Carpații Meridionali și Orientali vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală de 70-80 km/h, iar pe creste va sufla cu peste 90 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Intensificări ale vântului cu viteze de peste 55-60 km/h vor fi și în Moldova, unde local va mai ninge slab.

ANM semnalează că în următoarele zile vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile, astfel încât temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar în depresiunile Carpaților Orientali se vor înregistra în jur de—10 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.