Vasluiul intră în cursa pentru câștigarea titlului de Capitala Tineretului din România

O echipă de tineri din Vaslui se luptă pentru câștigarea titlului de Capitala Tineretului din România, care va angrena pe durata întregului an 2023, orașul în activități cu și despre tineri,  cadru care va avea beneficii pe termen lung asupra tinerilor și municipiului, ducând la o mai bună dezvoltare economică și socială, bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

Grupul de lucru – Vaslui Capitala Tineretului 2023 este alcătuit din: Victor Munteanu, Ioan Crețu, Teodora Panainte, Șerban Grecu, Petra Rusu, Dragoș Crăescu, Daria Postolache.

 Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea ecosistemului de tineret, îmbunătățirea stării de bine, diversificarea proiectelor și activităților pentru tineret. Conceptul programului scris de  tineri poartă denumirea de ImproVS și  lansează un apel la acțiuni de inovare și îmbunătățire(„to improve”) a municipiului Vaslui, pentru construirea unui Vaslui profund diferit față de imaginea negativă constituită, care fără niciun dubiu, a afectat stima de sine a tinerilor vasluieni și le-a creat bariere în încercarea lor de a se remarca și altfel.

 ” Prin câștigarea titlului de capitală a tineretului, putem crea o nouă perspectivă asupra mediului vasluian, asupra locuitorilor tineri, care dețin resurse și vor să le valorifice, viziunile lor transformandu-se în proiecte de dezvoltare urbană.„

 Inițiativa este susținută de către Primăria Municipiului Vaslui, aceasta venind în mod oficial și cu o scrisoare de intenție care va fi atașată dosarului de candidatură.

Continuând seria de activități și acțiuni dedicate tinerilor din municipiul Vaslui, fie ele seminarii de dezvoltare personală, festivaluri, activități creative și recreative sau susținerea inițiativelor în Consiliul Local Vaslui, vineri, 06 august 2021, Primăria municipiului Vaslui a semnat Declarația de intenție, care a fost transmisă către Capitala Tineretului din România 2023 ca parte componentă a proiectului ImproVS.

După cum se arată în acest document, instituția  îi încurajează pe tinerii vasluieni „să se implice activ în viața comunității, să o descopere și – mai ales – să se descopere pe ei înșiși, să o modeleze și să îi influențeze parcursul spre o comunitate mai modernă, prosperă, care să îmbrățișeze valorile cu care tinerii activi ne inspiră la fiecare acțiune de-a lor: implicare, responsabilitate, civism, activism, solidaritate, creativitate și respect”.

”Inițiativa unui grup de lucru format din membri ai mai multor asociații și organizații de tineret din municipiul Vaslui s-a concretizat în transmiterea unui proiect pe care îl dorim câștigător, astfel încât în anul 2023 Vasluiul să devină Capitala Tineretului din România, iar viziunile acestor tineri să prindă viață „pentru construirea unui oraș profund diferit față de imaginea negativă promovată în țară, care fără niciun dubiu, a afectat stima de sine a tinerilor vasluieni și le-a creat bariere în încercarea lor de a se remarca și altfel”.

Îi felicit pe tinerii care s-au mobilizat exemplar și și-au unit forțele în conturarea acestui proiect. Le doresc mult succes și, chiar dacă nu vor reuși să obțină titlul dorit, cel de Capitala Tineretului din România, pentru Vaslui le vom sta alături în orice demers al cărui scop este înlăturarea stereotipurilor la adresa lor și dezvoltarea orașului în armonie cu viziunea pe care ei o propun”, a declarat primarul Vasile Pavăl.

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce permite organizațiilor de și pentru tineret să își identifice și să rezolve problemele actuale, colaborând cu autoritățile locale. În fiecare an, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. Orașele care au primit titulatura de capitală până în prezent: Constanța, Iași, Baia-Mare, Timișoara, Bacău

Rezultatul primei runde de selecție va fi cunoscut pe 30 August, urmând ca rezultatul final și anunțarea capitalei 2023 să fie anunțate pe 9 Octombrie 2021