După 72 de ani s-a aflat adevărul! Fostul Episcop de Huși, asasinat prin otrăvire

Fostul Episcop de Huși, Grigorie Leu, mort în condiții suspecte la data de 1 martie 1949, a fost otrăvit. Acesta este rezultatul anchetei începute în 2018 în urma unui parteneriat între Episcopia Hușilor și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

În urma deshumării rămășițelor fostului Episcop de Huși, acțiune întreprinsă în cadrul urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, și realizării unei expertize medico-legale s-a descoperit faptul că moartea lui Grigorie Leu a survenit ca urmare a unei „intoxicații cu o substanță ce conține ioni de cupru”, „care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie”, se precizează în raportul întocmit de Institutul de Medicină Legală Iași.

La data de 28 iulie 2021, Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, a emis o Ordonanță care confirmă otrăvirea Episcopului Grigorie Leu de către reprezentanții regimului comunist, potrivit unui comunicat emis de Episcopia Hușilor.

„Expertiza toxicologică face dovada faptului că moartea Episcopului Grigorie Leu a fost consecința inhalării ionilor de cupru, care, prin caracteristicile chimice și prin cantitatea mare îngurgitată, a acționat ca o substanță otrăvitoare, suprimând viața înaltului prelat la scurt timp după întâlnirea avută de acesta cu Petru Groza, președintele Consiliului de Miniștri ai proaspăt proclamatei Republici Populare Române, întâlnire după care acesta a acuzat imediat o stare de rău, iar simptomele sunt și ele unele specifice unei intoxicații cu substanțe otrăvitoare, fiind întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri”, se arată în Ordonanța de clasare în dosarul penal nr. 24/P/2018.

Cine a fost Grigorie Leu

Grigorie Leu (n. 2 mai 1881, Țuțcani, Județul Covurlui astăzi în județul Vaslui – d. 1 martie 1949, Huși) a fost un episcop ortodox român, care a ocupat mai întâi scaunul episcopal al Argeșului (1936-1940), apoi pe cel al Hușilor (1940-1949). A fost unul din nenumărații ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care a intrat în conflict cu regimul comunist.

Fiu al unei vechi familii de preoți din părțile Covurluiului, născut la 2 mai 1881 în Țuțcani, Vaslui, după ce a urmat cursurile Seminariilor din Roman și Iași, a fost hirotonit preot pentru comuna Oancea, Galați, urmând în paralel cursurile Facultății de Teologie din București.

Între 1916-1918 a fost directorul Seminarului din Ismail, iar în 1924 a devenit vicar al Mitropoliei Iașilor, fiind sfințit arhiereu în același an. La vecernia din ziua de 27 decembrie 1924, s-a fâcut ceremonia ipopsifierii. 28 decembrie 1924 a fost hirotonit arhiereu de Mitropolie a Moldovei, find de față Mitropolit Pimen al Moldovei, Nicodem, Starețul Mănăstirii Neamțului, episcopul Iacov Hușilor și episcopul Cozma de Dunării de Jos.

30 aprilie 1936 Grigore Leu a fost ales episcop al Argeșului. înscăunat 7 iunie 1936. iar după patru ani. 11 iunie 1940, a fost ales episcop de Huși. înscăunat 28 iulie 1940. Unde a rămas în funcție până la 5 februarie 1949.

În anul 1949 Episcopia Hușilor a fost desființată, teritoriul ei împărțit între Episcopia Romanului și Episcopia de Galați, iar episcopul Grigore Leu a fost pensionat. A murit la Huși, după câteva săptămâni.

A fost înmormântat în spatele altarului Catedralei Episcopale din Huși.