Vasluienii s-au potolit! Din 84 de șoferi testați alcoolscopic, doar unul a fost prins băut la volan

În perioada 28-29 ianuarie 2023, polițiștii rutieri, de ordine publică, investigații criminale, luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni, din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, au acționat pentru depistarea conducătorilor care încalcă prevederile legale privind conducerea autovehiculelor  pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. 

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din municipiul Bârlad și zonelor limitrofe, în intervalul orar 18.00-02.00, cei peste 30 de polițiști participanți au verificat peste 200 de vehicule și legitimat peste 115 de persoane, fiind efectuate 84 de testări alcoolscopice.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 5.075 de lei, toate fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice).

De asemenea, au fost reținute 3 de permise de conducere pentru conducere agresivă (2) șiconducerea sub influența alcoolului (1).

Totodată, cu ocazia derulării acțiunii s-a constatat și săvârșirea a 3 infracțiuni la regimul rutier, respectiv 2 infracțiuni de „conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive” și o infracțiune de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului

Extras Codul Penal

Articolul  336

           Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

           Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. 

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. 

Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care conduc în timp ce se află sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.