Vasluieni, membri ai unei grupări infracționale specializată în furt din bancomate

Poliția Română, procurorii DIICOT și autoritățile din Franța și Spania au destructurat o grupare infracțională care ar fi sustras aproape 800.000 de euro din bancomate din state comunitare. Patru mandate europene de arestare au fost puse în aplicare.

La data de 6 aprilie , polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și procurorii DIICOT — Structura Centrală au efectuat 10 percheziții domiciliare în județele Galați, Vaslui și Vrancea, pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în infracțiuni de furt calificat.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 — 2015, cei în cauză ar fi pătruns prin efracție, noaptea, în galerii comerciale de pe teritoriul Franței, Spaniei și a altor state din comunitatea europeană.

Astfel, cu ajutorul unor dispozitive de tăiere ar fi sustras sau ar fi încercat să sustragă importante sume de bani din bancomate aflate în incinta acestor galerii, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 790.000 de euro.

În urma perchezițiilor, până în acest moment, au fost ridicate laptopuri, stații de emisie — recepție, telefoane mobile și alte bunuri de interes în cauză, precum și 5.000 de euro, 12.000 de lei, bijuterii și ceasuri.

Polițiștii au pus în aplicare 4 mandate europene de arestare, persoanele depistate fiind conduse la audieri.

La activități au participat polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Galați, Vaslui și Vrancea, precum și reprezentanți ai Jandarmeriei Naționale Franceze și ai Poliției Naționale din Spania.

Acțiunea s-a derulat prin intermediul Europol (Oficiul European de Poliție) — Operațiunea ATM’s ATACKS, iar coordonarea autorităților judiciare din România, Franța și Spania a fost efectuată de Eurojust (Agenția de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene).

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.