”Valoarea artelor”-Datini și obiceiuri românești la Grădinița nr 3 Vaslui (foto)

Datinile și obiceiurile românești de Crăciun și Anul Nou, au fost puse în scenă, într-un spectacol spectacol inedit şi emoţionant organizat de Grădinița cu PP nr 3 Vaslui și de Grădinița cu PN nr 12 Vaslui (structură a primei unități), în deschiderea celei de-a VI-a ediții a Simpozionului internațional  „Grădiniţa mea-tărâm de joc şi învăţare”. Tema simpozionului de anul acesta, organizat de Grădiniţa cu pp nr 3 „Ţară Piticilor” Vaslui, în parteneriat cu Primăria Vaslui si cu alte instituţii de învăţământ a fost ”Valori ale artelor la vârste timpurii” . Iar preșcolarii, coordonați de educatoarele celor două grădinițe, prin dans, cântec, interpretare teatrală,  au dat valoare din plin momentelor prezentate. La simpozion au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor partenere: Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, Zoe Popescu,  inspector pentru învăţământul preşcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, Cristiana  Botan, inspector general ajunct, inspectorii ISJ Daniela Lefter și Monica Nicoleta Mustețea, dar și reprezentanți ai partenerilor din județ și din satul Todirești, raionul Anenii Noi, Republica Moldova.

Așa cum era firesc, manifestarea a fost deschisă de gazde. ”Ne aflăm la cea de-a VI-a ediție a Simpozionului și, de această dată, vorbim de un simpozion internațional.  Dacă pe colegii noștri din Republica Moldova îi aveam deja ca parteneri, cu greu am reușit să încheiem un parteneriat cu o grădiniță din Franța. În cele din urmă, am încheiat un parteneriat cu Lecole Maternelle ”Foun Cuada”. Avem un filmuleț pe care ei ni l-au trimis și, la rândul nostru, le vom trimite înregistrarea acțiunii de astăzi.  Eu sunt convinsă că arta ne aduce mai aproape  unii de alții, ne face să simțim și să înțelegem ceea ce unește umanitatea în diversitatea culturilor și expresiilor sale.  La grădiniță, în procesul educațional, noi ne bazăm pe artă, în toate formele sale, aceasta fiind o formă în care copiii se exprimă foarte bine. Și ca să demonstrăm că este așa, am pregătit astăzi, un spectacol dedicat datinilor și obiceiurilor tradiționale de iarnă”, a spus Cristina Lefter, directorul Grădiniței nr. 3 Vaslui.

Iar cei mici nu au dezamăgit. Fie că au fost îmbrăcați în costume populare și au interpretat colinde și plugușoare, fie că au fost spiriduși ai Moșului sau mascați în diferite personaje ale teatrului popular, preșcolarii au dovedit că talentul nu are vârstă, iar datinile au un farmec aparte atunci când sunt interpretate de copii.

Primarul Vasile Pavăl a apreciat momentele prezentate de copii, subliniind calitatea procesului educativ desfășurat  în unitatea în care a fost prezent. Totodată, în premieră, a ținut să facă și niște precizări importante.  “Am sprijinit Grădinița nr. 12 ca, de la anul, să tracă la program prelungit. Am răspuns astfel solicitărilor făcute de părinți și mi se pare firesc să răspunde acestor solicitări, să avem grijă de copii în timpul în care părinții sunt la servici.  Eu, personal, nu voi ezita să acord tot sprijinul de care este nevoie pentru ca procesul educativ să se desfășoare așa cum trebuie. În această lună voi propune noua rețea școlară pentru anul viitor. Mari modificări nu sunt, dar, în același timp, orașul se mărește, ca atare nu mai sunt suficiente locuri  în creșe și grădinițe.  Astfel, am prevăzut, pentru anul viitor, deschiderea a două noi grădinițe și a două creșe. Prima grădiniță va vi în zona 13 Decembrie, a doua undeva lîngă Școala nr 1, de unde voi scoate clasele de grădiniță de la parter, pentru a cuprinde în noua locație toată zona. Tot pe Traian va fi conbstruită și o creșă, urmând să stabilim unde o vom realiza cea de-a doua creșă.  Toate acestea sunt prevăzute îăn proiect și se vor realizafără discuție. Astfel, pe zona de preșcolari, vom fi asigurați, Am investit în acest an în învățământ peste 5 milioane lei, și, ca drept dovadă, unitățile arată așa cum arată. Cu  o mică excepție, eu zic că am realizat și celelalte probleme care țin de salarizarea personalului, hotărâri judecătorești acordarea de burse elevilor. Se văd și rezultatele, școala vasluiană fiind, de la ciclul preșcolar până la cel liceal, pe locul trei pe țară ca rezultate, implicare în proiecte, etc. Am fost gazdele unor olimpiade și anul viitor vom găzdui Olimpiada Națională de Lingvistică. În ianuarie, pentru că acum legea ne permite, îi vom premia și noi pe cei mai buni elevi din oraș. Iată că învățământul vasluian este acolo unde merită și dumneavoastră vă mulțumesc pentru că le puneți acestor copii o bază trainică, pentru că, peste câțiva ani, ei sunt cei care vor aduce rezultate de care suntem toți mândri”, a spus primarul Vasile Pavăl.

„Rolul grădiniţei devine din ce în ce mai important în societatea actuală, iar astăzi am văzut un spectacol care, dincolo de mișcare și muzică, a  promovat niște valori care ne spun multe. Ne apropiem de sărbătorile de iarnă și constat cu plăcere că valorile tradiționale ale poporului nostru se promovează nu numai la grădiniță, ci și în ciclul primar. Din păcate, și tema a fost discutată și la un simpozion național la care am fost, interesul pentru aceste valori dispare aproape complet la ciclul liceal. E păcat, pentru că toate aceste obiceiuri, ce am văzut astăzi, ne duc cu gândul la copilărie, la momentele în care noi înșine repetam zile în șir colindul, apoi ne puneam trăistuța în gât și mergeam din casă în casă. Ne aduce aminte bucuria cu care făceam acest lucru, farmecul pe care îl aveau aceste momente și freamătul cu care, la final, socoteam și împârțeam ce primisem,  ”rodul” muncii noastre. Nu vreau să fiu patetică, dar avem o țară frumoasă, avem obiceiuri nemaiponite, unice în lume și este păcat că nu le promovăm așa cum trebuie. Ceea ce s-a făcut astăzi aci, ar trebui să se facă în toate unitățile școlare, nu numai în grădinițe și școli gimnaziale”, a spus şi Zoica Popescu, inspectorul pentru învăţământul preşcolar din cadrul (ISJ) Vaslui.  (Mihaela Zărnescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.