“Unirea Basarabiei cu România”, temă de simpozion la Muzeul Judeţean

Astăzi, la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a avut loc simpozionul științific ”Unirea Basarabiei cu România”, organizat de instituţia gazdă. Sala Arta a fost plină de liceeni, care au aflat de la Liviu Țăranu și Florian Banu, reprezentanții Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, despre problema Basarabiei în relațiile româno-sovietice și demersurile făcute pentru înfăptuirea actului de la 27 martie 1918. La manifestare au participat şi reprezentanţii Prefecturii VasluiŞ prefectul Isabel Bogdan și subprefectul Mircea Gologan.
Despre însemnătatea acestei date a vorbit și prefectul Isabel Bogdan, amintindu-le celor prezenți de faptul că ziua de 27 martie a fost declarată sărbătoare națională.
”Ziua de 27 martie nu poate fi ignorată de nici un istoric, fiindcă reprezintă primul pas spre Marea Unire din 1918. La 99 de ani de la proclamarea unirii Basarabiei cu țara mamă, încă mai putem vorbi despre identitate şi spiritualitate românească, chiar dacă destinul comun al Basarabiei și României a fost anulat la 28 iunie 1940, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov”, a spus prefectul Isabel BOGDAN.
Profesoara Aurelia Curelaru, de la Liceul ”Ștefan Procopiu”, a ținut să vorbească despre Basarabia între limba română și cea moldovenească, specificând că ”proiectul moldovenesc a fost croit pe realitatea lingvistică a unei părți din limba națională-graiul moldovenesc particularizat în spațiul basarabean”.
La rândul său, profesorul Nicolae Ionescu a punctat primul pas făcut de România spre desăvârșirea unității naționale.
Evenimentul a fost coordonat de Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.