Ultimul weekend de fumat în baruri și restaurante

Este ultimul weekend în care românii mai pot fuma în spațiile publice închise, inclusiv în baruri, cluburi și restaurante sau spații de birouri. Potrivit legii 15/2016, de pe 17 martie, adică de joi, fumătorii nu-și vor mai putea aprinde țigările decât în spațiile deschise.
De ce interzice fumatul fix de joi? Pentru că atunci se împlinesc cele 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii 15/2006. Lupta legislativă împotriva fumatului în spațiile închise a fost una de durată. Proiectul de lege primise votul senatorilor încă din 2011, dar a trecut și de forul decizional, adică de Camera Deputaților, abia în decembrie, anul trecut. Pe 29 ianuarie, legea a fost promulgată și de președintele Klaus Johannis.
Dacă vă gândiți că nu-i mare lucru nici cu legea asta și că tot o să vă lase barmanul sau ospătarul să vă aprindeți o țigară, sau că șeful e om de înțeles și n-o să vă interzică să fumați la birou, luați-vă gândul!
Pentru agenții economici care nu respectă prevederile legii 15/2016, sancțiunile sunt foarte dure. La prima abatere, e “doar” o amendă de 5.000 lei! La a doua abatere, amenda va fi de 10.000 lei, iar activitatea societății va fi suspendată până la remedierea problemelor. Dacă se întâmplă și a treia oară, amenda va urca la 15.000 lei, iar unitatea respectivă se închide. Nici fumătorul nu va scăpa de amenda cuprinsă între 100 și 500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.