Trei aleși locali din județ, declarați de ANI ca incompatibili

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat, la nivel național,  starea de incompatibilitate și conflictul de interese de natură administrativă în cazul a 20 foști și actuali aleși locali

Printre aceștia se află și trei vasluieni. Mai exact, este vorba de Ioan Buta, primarul orașului Murgeni, Ionel Broșteanu, viceprimarul comunei Băcești și de Marcu Silviu Cernătescu, actual consilier local și fost viceprimar al comunei Albești.

Potrivit unui comunicat al ANI, Ioan Buta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 31 octombrie 2012 – 10 decembrie 2014, când a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de membru-președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului de Psihiatrie Murgeni, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ”Funcția de primar (…) este incompatibilă cu: (…) lit d) funcția de administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale (…) lit g) calitatea de comerciant persoană fizică (…) lit k) orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”

Aceeași lege a fost încălcată și de Ionel Broșteanu, viceprimar al comunei Băcești, județul Vaslui. Acesta a fost în incompatibilitate în perioada 24 iunie 2012 – 03 martie 2016, când a deținut și exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de titular întreprindere individuală ”Broșteanu Ionel”.

Al treilea caz de incompatibilitate îl vizează pe Marcu Silviu Cernătescu, actual consilier local, fost viceprimar al comunei Albești. În perioada 01 mai — 14 iunie 2013, acesta a deținut și exercitat simultan calitatea de consilier local și funcția de consilier personal al primarului Monica Amanci (cumnata sa), încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.potrivit căruia ”Funcția de consilier local (…) este incompatibilă cu (…) calitatea de (…) angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv (…)”

 

 

 

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Marcu Silviu Cernătescu și Ionel Broșteanu nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

 

 

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.