Senatoarea PSD Gabriela Crețu, conduce delegația română la Conferinţa Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene de la Helsinki

“Piața unică, atunci când nu generează crize fără frontiere, poate susține creșterea economică dar și accentua decalajele, atât dintre statele membre, cât și în interiorul lor.” a declarat președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului, Gabriela Crețu, în cadrul reuniunii COSAC desfășurată la Helsinki
În perioada 1-3 decembrie, senatoarea PSD de Vaslui, Gabriela Crețu, preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) a Senatului, conduce delegația română la Helsinki, la a LXII-a reuniune plenară a Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC).
Reuniunea închide seria evenimentelor organizate de Finlanda, în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de România. Cu această conferință, s-a încheiat și participarea președintei CAE la Troika Prezidențială care și-a ținut lucrările pe 1 Decembrie, pentru pregătirea întâlnirii plenare.
În intervenția sa din panelul dedicat organizării Conferinței privind viitorul Uniunii Europene, Gabriela Crețu a evidențiat faptul că Uniunea Europeană trebuie să-și adapteze politicile, instituțiile și modul de funcționare pentru a rezolva atât vechile cât și noile provocări, dar și pentru a se adapta noilor generații. Gabriela Crețu a adăugat că eșecul viitoarei conferințe trebuie evitat cu orice preț, în contextul în care există un curent de opinie care susține că Uniunea și-a îndeplinit funcțiile și rolul său se apropie de sfârșit.
Senatoarea a subliniat importanța identificării cauzelor reale care au dus la actualele nemulțumiri față de UE, pentru a oferi soluții palpabile, și importanța legitimității și reprezentativității celor implicați în procesul de reformare a UE, pentru a evita realizarea unui acord inter-instituțional birocratic sau a înlocui organismele democratic alese cu consultări publice controlate de lobby-iști. „Avem nevoie de o viziune finala a Conferinței capabilă de a ne da curaj și speranță!” a declarat Gabriela Crețu.
În următorul panel al reuniunii plenare COSAC, președinta CAE a pledat pentru o nouă abordare, diferită de a Comisiei anterioare. „Fosta comisie europeană a avut o abordare bazată pe piață, în ciuda crizei economice prin care am trecut și în ciuda bunelor intenții. Noua divizare pe „clustere” a Comisiei, clustere coordonate de vicepreședinți, trebuie să depășească riscul anterior, să fie mai echilibrată, cu o abordare mai integrată în ceea ce privește politicile și prioritățile Europene. Am tras cel puțin 3 învățături din trecut: piața unică, atunci când nu generează crize fără frontiere, poate susține creșterea economică dar și accentua inegalitățile. Efectul distribuție bunăstării a fost inexistent dar cel al concentrării averii și veniturilor, foarte real. Deci e nevoie să apărăm în continuare politicile de coeziune, pe lângă noile politici. Apoi, tehnologia, mai ales noile tehnologii pot dezvolta economia dar submina democrația. Noile tehnologii, aflate în proprietatea unor forțe nedemocratice, pot influența negativ deciziile democratice. În al treilea rând politicile privind schimbările climatice și gestionarea migrației pot să dea roade doar dacă apărăm, în același timp, dimensiunea multilateralismului. În caz contrar, acțiunile altora ne vor submina eforturile, căci schimbările climatice nu au granițe. Acordurile de liber schimb care nu conțin condiții de mediu și protecție a cetățenilor nu vor face decât să accentueze problemele.” a susținut Gabriela Crețu în intervenția sa. Lucrările COSAC continuă.
Din delegația Senatului României mai fac parte senatorii Viorel Ilie și Gabi Ionașcu, membri ai Comisiei pentru afaceri europene.

La conferință au participat delegațiile comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor ţărilor membre UE, membri ai Parlamentului European (Mairead McGuinness), Comisiei Europene (Maros Sefcovic, Michel Barnier), reprezentanţi ai statelor candidate şi potenţial candidate, membri ai corpului diplomatic etc.