Test gratuit pentru cancer de col uterin
Având în vedere faptul că, la sfârșitul acestui an se împlinesc 5 ani de la începerea Programului Național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, informăm populația feminină cu vârsta eligibilă, inclusiv persoanele feminine care au beneficiat de evaluare prin formular FS1 în urmă cu 5 ani, cu privire la continuarea programului de screening pentru testare gratuită Papanicolau.
Reamintim populației feminine că, în judeţul Vaslui acest program se derulează prin 2 reţele de screening organizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi Spitalul Municipal „D. Castroian” Huşi, acestea având incluse centre de informare şi consiliere, centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal şi laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale. Centrele de informare şi consiliere sunt cabinetele de asistenţă medicală primară aflate în relaţie contractuală cu CJAS.
Scopul acestui program este depistarea bolii în stadii incipiente, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu displazii pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care NU au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.
Pentru efectuarea gratuită a testului Babeș-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului FS1 pentru recoltare și pentru a obține date despre centrele de recoltare.
După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul de la medicul de familie, după 30 de zile, Acesta va înmâna femeii rezultatul la test şi o va consilia privind măsurile pe care le are de luat:
– în cazul unui test negativ, va fi reprogramată la următoarea rundă de
testare peste 5 ani;
– în cazul unor afecţiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum şi
a unor rezultate neconcludente va primi bilet de trimitere către un specialist
pentru continuarea investigaţiilor.
Medicii le recomandă femeilor eligibile efectuarea testului Babeș-Papanicolau și atrag atenția că recomandarea unui test de screening pentru cancer nu însemnă că pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezintă simptomatologie. Screeningul constă în depistarea cancerului înainte de apariția simptomelor, într-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai ușor de tratat, crescând astfel șansele de vindecare.
În judeţul Vaslui, în primele 6 luni ale acestui an au fost testate gratuit 365 femei, din care 15 au fost trimise către medicii specialişti pentru investigaţii suplimentare având rezultatul pozitiv.